Wpis z mikrobloga

Polska to ciekawy kraj. Od komunizmu - do jednej z najszybciej rosnących gospodarek świata - aż do dziwnych eksperymentów socio-ekonomicznych. Czy skokowe i szybkie podnoszenie płacy minimalnej zapisze się w książkach? Nie wiem, ale się domyślam.

Poniżej screen z filipińskiej telewizji zachęcającej do emigracji zarobkowej do Polski (to jakieś 12 godzin samolotem). Zrozumcie, że imigrantów nie sprasza nam Tusk tylko przedsiębiorcy szukający oszczędności - kosztem zwykłych ludzi. I to nawet nie o partię polityczną chodzi - kto rozbudowywał Orlen w Płocku dwa lata temu?

#ekonomia #gospodarka #ciekawostki
moet - Polska to ciekawy kraj. Od komunizmu - do jednej z najszybciej rosnących gospo...

źródło: IMG_2574

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zrozumcie, że imigrantów nie sprasza nam Tusk tylko przedsiębiorcy szukający oszczędności - kosztem zwykłych ludzi.

@moet: Czekaj bo nie kumam. Czy Ty winisz przedsiebiorcow ze szukaja oszczednosci?

Zaloz firme i plac 20k jak Cie stac.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 176
@gorzki99: przeczytałeś całość?

Winny jest rząd za bzdurne ingerowanie w płacę minimalną - efektem jest to, że ściągamy pracowników za bezcen/na czarno/do maksymalnego wykorzystania przez agencje pracy tymczasowej, bo po prostu jest taniej.

Zresztą ta sama patologia jest na b2b.
  • Odpowiedz
@moet: gdzie ten dziwne eksperymenty socjo ekonomiczne? Eksperyment to przeprowadzał mengele polskiej gospodarki - szkodnik Balcerowicz, ostatnie 10 lat to największy wzrost płac i standardu życia polaków po 89.
  • Odpowiedz
@moet: Zacytowalem Ciebie gdzie napisales ze to nie tusk (w domysle rzad) sciaga nam imigrantow a robia to przedsiebiorcy.

Winny jest rząd za bzdurne ingerowanie w płacę minimalną

Tutaj sie w pelni zgadzam. To co odwalaja z minimalna to jest chore. Zadnego pracodawcy nie stac zeby odpowiednio docenic "starych" pracownikow jak zielonce bez doswiadczenia i umiejetnosci musi zaplacic blisko 5k. Jak 20 lat temu zaczynalem kariere zawodowa to zarabialem 1/3
  • Odpowiedz
  • 3
@gorzki99

>Zrozumcie, że imigrantów nie sprasza nam Tusk tylko przedsiębiorcy szukający oszczędności - kosztem zwykłych ludzi.

@moet: Czekaj bo nie kumam. Czy Ty winisz przedsiebiorcow ze
  • Odpowiedz
Zrozumcie, że imigrantów nie sprasza nam Tusk tylko przedsiębiorcy szukający oszczędności - kosztem zwykłych ludzi

@moet: że niby płaca minimalna to dotyczy wyłącznie osób z polskim paszportem?
  • Odpowiedz
@gorzki99: A na jakiej podstawie twierdzisz, że to nie jest normalne? Skumulowana inflacja od 2015 jest równoważna 2700zł dzisiaj. Jeśli Dodamy do tego, że Polska gospodarka cały czas rośnie i jest tak wspaniale jak wszystkie partie u władzy próbują nam powiedzieć to nie wiem dlaczego mielibyśmy nie podnosić płacy minimalnej. Jaki jest sens wzrostu gospodarczego jeśli nie podnosimy standardów życia? Jeśli zaczynałeś pracę 20 lat temu to był to rok
  • Odpowiedz
  • 19
@moet To jest kpiną z Polaków że te pato agencje pracy wykorzystują nasz system by zarabiać nie płacąc nic za koszty społeczne. Typu niebezpieczni imigranci, wyższe stawki za czynsze i mieszkania. Zwiększenie bezrobocia.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz:

gdzie ten dziwne eksperymenty socjo ekonomiczne? Eksperyment to przeprowadzał mengele polskiej gospodarki - szkodnik Balcerowicz, ostatnie 10 lat to największy wzrost płac i standardu życia polaków po 89.

PRL była 10 gospodarka świata, robotnik zarabiał $20 miesiecznie, ale przyszedł Balcerowicz i wszystko zniszczył. XDDDDDDDD
  • Odpowiedz
Ty zapewne za swoją pierwszą stawkę też nie byłeś królem życia.

@Frutti_di_mare: Oczywiscie ze nie. Powiem Ci wiecej. Jak pojechalem do kumpla z centralnej polski na sylwestra i pokazalem mu moj pasek to sie w czolo pukal.

Ale totalnie nie wylapales o co mi chodzi. ja nie mialem problemu z tym ze jako zielonka nie mam kokosow. Jak wspomnialem - wyjadacz zarabial 3x tyle co ja. I zaden problem. On ma
  • Odpowiedz
  • 3
@Frutti_di_mare jak ty chcesz podnieść standard życia zwiększając liczbę pracowników na minimalnej o ponad 100%? teraz już chyba ze 20% pracujących zarabia minimalną, tak dalej będą jechali to dojdą do połowy.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Te argumenty które przytaczasz słyszę już od dekad. Zawsze było to zbyt szybkie podnoszenie płacy minimalnej. Jak do tej pory nic się nie zawaliło. co więcej, mamy najniższe bezrobocie w historii. Może ty na to źle patrzysz i wydaje Ci się, że pracodawca nie wytrzyma? Za płacę minimalną powinieneś móc żyć w miarę jak człowiek a takie 4k, które zdaje się jest kwotą brutto na nikim nie robi wrażenia.
  • Odpowiedz
@Frutti_di_mare: A gdzie ja napisalem ze mnie nie stac na normalne zycie?

Dalej nie wylapales. Postaram sie najprosciej jak potrafie.

Przychodzi zielonka z ulicy. niech bedzie koles w wieku 20 lat (po szkole sredniej). Wiedzy, doswiadczenia, umiejetnosci ma zero. OK moze miec checi i moze sie starac. Spoko. Plus dla niego. i taka zielonka zarobi 4666 (a od przyszlego roku 4800. A jak wprowadza to o czym przebakuja to bedzie
  • Odpowiedz