Wpis z mikrobloga

#pracbaza #plc #ur

Kuźwa dostałem się na automatyka UR a ja kuźwa nic nie umiem PLC. Tylko stm32 i esp32 hobbystycznie w domu i systemy alarmowe zawodowo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@credenss: yup. Programy do sterowników mają trochę odwrotną logikę, bo patrzą od strony sterownika. Download to ściągasz coś na sterownik, a upload ściągasz program ze sterownika. Najczęstszy błąd młodych co przychodzą do roboty. I cyk download na produkcji xD
markhausen - @credenss: yup. Programy do sterowników mają trochę odwrotną logikę, bo ...

źródło: 1000021073

Pobierz
  • Odpowiedz
@credenss: Zależy do jakiej firmy trafisz, ale na UR zwykle się nie programuje PLCków, co najwyżej wgrywa backupy, maks to wprowadza jakieś drobne modyfikacje.

Są też firmy gdzie UR więcej tego robi, ale nawet wtedy nie ma tego za dużo i więcej jest modyfikacji istniejących programów niż pisania czegoś swojego.

Dodatkowe pytanie - "automatyk UR" to tam technik czy inżynier? Jak to pierwsze to pewnie w ogóle nie będziesz ich
  • Odpowiedz
  • 1
@Wegrzynski: chciałem spróbować czegoś nowego, do tej pory tylko CCTV, systemy alarmowe,.kontrola dostępu itp, trochę mi się już to znudzi i przyjąłem się jako automatyk. A co będę robił to nie wiem, w ogłoszeniu było programowanie PLC, serwonapedoa, falowników itp. co będzie to się okaze
  • Odpowiedz
@credenss: o hui, to odwrotnie jak ja. Ponad 10 lat PLC, wyjazdy, delegacje a ostatnio właśnie w firmie siedzę w tematach BMS (building management systems) opartych na PLC i właśnie częściej siedzę ostatnio w CCTV, alarmach i Kontrolach dostępu, a dokładnie integracjach tych rzeczy z automatyką

No to powodzenia :) ogólnie dużo firm co kojarzę jak mieli utrzymanie ruchu to zwykle były jakieś szkolenia z PLC czy też ich standardu
  • Odpowiedz
Download to ściągasz coś na sterownik, a upload ściągasz program ze sterownika

@markhausen: @credenss To zależy od sterownika.

Programy do sterowników mają trochę odwrotną logikę, bo patrzą od strony sterownika.

Nie chodzi też o patrzenie od strony sterownika. Chodzi o hierarchię. Internet jest wyżej niż Twój PC czy telefon więc pobierając
  • Odpowiedz