Wpis z mikrobloga

#sudoku #chwalesie

Tak jak zapowiadałem - update na temat wyjazdu na Mistrzostwa Świata w Sudoku, przygotowań, etc.

Pisałem w poprzednich wpisach, napiszę raz jeszcze. Reprezentowanie kraju na arenie międzynarodowej było (i nadal jest) moim marzeniem, które zostanie spełnione za nieco ponad dwa miesiące. Jeszcze nie czuję tej maksymalnej euforii, ale na pewno się to będzie zmieniać z każdym kolejnym dniem bliżej wyjazdu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bardziej głowa zawalona jest stresem dotyczącym debiutu i tego, żeby nie zawalić na całej linii. Powtarzam sobie codziennie, że będzie dobrze, a sam wyjazd jest OGROMNYM sukcesem!

Miałem kilka pytań do tego jak to wszystko będzie wyglądać. Prawie wszystko już wiem, dlatego mogę na spokojnie coś napisać.

Po zgłoszeniu się i potwierdzeniu udziału przez inne osoby zostały stworzone 3 równe grupy czteroosobowe do zawodów teamowych. A jest oficjalną reprezentacją i dwie grupy dodatkowe B,C. Jestem w grupie B.
Jedzie 15 osób (+osoby towarzyszące). Część na samo sudoku, część na same łamigłówki, niektórzy na jedno i drugie.
Zastanawiałem się nad rozwiązaniem przykładowo wyjazdu 6 osób, 4 do grupy A i co z dwoma pozostałymi. Zrobione jest to tak, że osoby, które nie mają oficjalnego teamu pełnego swojego startują w przypisanych czteroosobowych grupach z uczestnikami z innych krajów. Podoba mi się takie rozwiązanie, gdzie barierą może być tylko komunikacja językowa, ale cel jest jeden -> współpraca przy wspólnym "języku" sudoku i łamigłówek.
Nie wiem jaki system indywidualny jest zastosowany.

Na początku nie można było zapowiadać, że się nie będzie w hotelu a będzie się na mistrzostwach (normalna praktyka - organizacja wiąże się z wynajęciem przestrzeni dla zawodów i najważniejsze to zapełnić dostępne miejsca hotelowe).
Po jakimś czasie okazało się, że jest overbooking i namawiają do własnych noclegów. Dlatego deadline wpłaty pieniędzy za udział był nieco przełożony.
Można było wziąć 'jedynkę' w hotelu, ale wiązało się to z dołożeniem +270euro co wydawało mi się nieco za dużo. Jak się wzięło 'dwójkę' to losowo dobierali z uczestników (co mogło być problematyczne). Oprócz "cześć" nie znałem za dobrze ludzi, ale zaproponowałem na grupowym chatcie, że chętnie z kimś kto jedzie na samo sudoku wezmę dwójkę. Ugadałem się na pokój double z ziomem z grupy A więc jeden problem z głowy (). Oczywiście zastanawiałem się nad organizacją swojego noclegu. Nawet część osób pisała, że organizują sobie apartament i jak ktoś chce dołączyć to jest miejsce, ALE świetną rzecz napisała jedna osoba: "Meh, zostaję w hotelu, nie te lata, żeby jeszcze kanapki robić". Po przeczytaniu czegoś takiego wybiłem sobie z głowy osobny nocleg, bo to mój debiut i rzeczywiście wolę mieć nieco wygody.

Nie ma i jeszcze przez dłuższy czas nie będzie tego słynnego "Instruction booklet" dotyczących zawodów, czyli jak będą wyglądały rundy, ile czasu na każdą rundę i przede wszystkim jakie odmiany sudoku będą na Mistrzostwach w każdej z rund. Jak tylko się pojawi booklet i harmonogram zawodów to dam oczywiście znać.

Jeżeli chodzi o moje przygotowania to mam już plan częściowy za co się wziąć dopóki nie pojawią się instrukcje. Nauczony doświadczeniem z Mistrzostw Polski na pewno dużą uwagę przerzucę na klasyczne sudoku i szlifowanie technik, z którymi mam problemy (problemy ze znajdywaniem i wykorzystywaniem w odpowiednich momentach, a nie problemy z technikami. To dwie różne rzeczy). Następne w kolejności są sudoku, z którymi mam problemy z szybkim znajdywaniem określonej logiki, a które NA PEWNO pojawią się na zawodach (np. Arrow, Thermo, Killer, Irregular etc.). Na koniec zostawiam sobie utrwalanie tego z czym nie mam żadnych problemów, ale żeby pozostać 'świeżym' i tak potrzebuję dużo rozwiązywać (XV, AntiKnight, Consecutive i NonConsecutive, Diagonal etc.).
Jeżeli miałbym przedstawić w proporcjach, to wyglądałoby to jak 3>2>1
Bankowo będą też na Mistrzostwach sudoku, z którymi nie miałem do czynienia (nie rozwiązywałem, bo "za trudne" na speed solving dla mnie). Przygotowania na pewno się zmienią po udostępnieniu instrukcji, ale do tego czasu muszę nad czymś pracować. Na ten czas wchodzę w archiwum WGP i drukuję sobie co najmniej jedną rundę z zawodów dziennie i rozwiązuję za koleją. Zaczynam od roku 2014, bo taki jest najwcześniejszy. Po szybkiej kalkulacji mam do rozwiązywania 800+ sudoku z eliminacji xD (będą rundy, które rozwiązywałem, ale odświeżenie tych sudoku też dużo da).
Nie chcę też się przeforsować, dlatego przez ten miesiąc będzie trochę nauki i rozwiązywania i trochę czasu na rzeczy zupełnie niezwiązane z sudoku, a w drugim miesiącu podkręcę obroty i wolne wieczory wykorzystam TYLKO na to.

Kilka osób pisało do mnie prywatnie z pytaniami stricte do konkretnych sudoku, wrzucało sudoku z prośbą o rozwiązanie i ile mi to zajęło, prośba o naprowadzenie z logiką, pytania o lepsze rozwiązywanie i wskazówki dotyczących niektórych odmian - BARDZO, BARDZO, BARDZO ZA TE WIADOMOŚCI DZIĘKUJĘ. Przepraszam oczywiście jeżeli nie odpowiadam od razu a np. po dwóch dniach, ale to wiąże się raczej z moim nastrojem, nie tylko do sudoku, ale do samych kontaktów międzyludzkich. Takie wiadomości budują też u mnie poczucie wartości, że mogę pomóc i że "jestem potrzebny". Część osób z bardzo niską samooceną zrozumieją dlaczego jest to tak dla mnie ważne ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Poza sudoku mam jeszcze kilka spraw do wykonania podczas Mistrzostw. Jedną znich jest chęć złapania do zdjęcia kilku osób ze światowej czołówki. Na pewno postaram się o zdjęcie z Tantan Dai z Chin i Kenem Endo z Japonii (jeżeli miałbym porównać ich do siebie z umiejętnościami to: ja chciałbym w ciągu kilku lat osiągnąć maksymalny dla siebie poziom umiejętności logicznego myślenia i speed solvingu [dajmy na to poziom 100] -> oni są kilka razy lepsi już teraz). Może będzie też Thomas Snyder, konstruktor i tester sudoku i łamigłówek. Czytałem kilka jego publikacji i chętnie bym go też złapał ( ͡ ͜ʖ ͡)
Również będę starał się przełamać barierę dużego tłumu, ale wydaje mi się, że skupiając się na rozwiązywaniu, nie będę miał jakiegoś dużego problemu z tym.

Trochę porobiłem bla, bla, bla. W późniejszym czasie bliżej Mistrzostw na pewno będą jeszcze jakieś wpisy. Miłego dnia!
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach