Wpis z mikrobloga

@Chomik_Kaskader Nie mogę postawić diagnozy na podstawie zdjęcia, ale mogę Ci pomóc zorientować się, czy zmiana wygląda podejrzanie.

Na zdjęciu widać zaczerwienienie na skórze, które jest bardziej intensywne w środku i ma jaśniejsze, rozmyte brzegi. Taki obraz może przypominać rumień wędrujący, który jest wczesnym objawem boreliozy. Charakterystyczne cechy rumienia wędrującego to:

✅ Powiększający się z czasem (średnica >5 cm)
✅ Może mieć przejaśnienie w środku (kształt „tarczy
  • Odpowiedz
@Chomik_Kaskader: klasyczny rumień powinien mieć jaśniejszy pierścień wewnętrzny, ale warto rozważyć wizytę u lekarza albo poradę przez net z prezentacją fotki. Od dawna tak to wygląda? To był kleszcz? No i na przyszłość - borelioza a nie bolerioza. Uważaj na pisownię, żeby ci wyszukiwarka podawała dobre wyniki.
  • Odpowiedz
@h3lloya: Nie miałam kleszcza naszczescie, ale mnie mucha końska ugryzła. W poniedziałek zaczęła mi się pojawiać mała bolesna czerwona zmiana na skórze i szybko się powiększa. Nie mam pojęcia czy to borelioza ale się obawiam bo zaczynają mnie stawy boleć a czytałam że muchy przenoszą też borelioze. Czy to mogą być tego objawy?
  • Odpowiedz
@Chomik_Kaskader Muchy końskie (bąki końskie, końskie muchy) NIE przenoszą boreliozy. Boreliozę przenoszą wyłącznie kleszcze. Więc jeśli nie miałaś kleszcza (czyli nie wbił się w skórę i nie żerował), ryzyko boreliozy jest praktycznie zerowe.

✅ Po ugryzieniu muchy końskiej często powstaje:

spora, szybko rosnąca, bolesna, swędząca, czerwona plama
  • Odpowiedz
@Chomik_Kaskader To dobrze, że nie masz temperatury, ale niestety sam brak gorączki nie wyklucza poważniejszego problemu.

✅ Tak silny obrzęk kolan, bolesność stawów i gorąca, twarda zmiana skórna to sygnały alarmowe, nawet jeśli temperatura jest prawidłowa. To może oznaczać:

zakażenie skóry i tkanki podskórnej (cellulitis)
  • Odpowiedz
@Chomik_Kaskader:
Tak, wygląda to na rumień. Kleszcz mógł się wgryźć gdzieś indziej, lub nawet parę dni temu.

idź do apteki po doksycyklinę, jak nie wypiszą ci recepty na miejscu, to idź do lekarza, poproś o receptę, badania trwają parę tygodni, a im szybciej poda się antybiotyk tym lepiej.
Na wyniki samego western blott się czeka 2-3 tygodnie, a z jakiegoś powodu czasami nie chcą robić go od razu tylko najpierw
  • Odpowiedz