Wpis z mikrobloga

@solejukowski: Wytlumacze to jak to rozumiem jako zwykly obywatel ktory nie bardzo interesuje sie dokladnymi definicjami.
Faszym/Nazim kojarzy sie wiekszosci osob(W tym mnie) glownie z gazowaniem zydow przez hitlera. Z przekonaniem tych ludzi o tym, ze sa lepszą rasą itd
Wszelka skrajna prawica w polsce wlasnie przejawia te rzeczy, jawnie mowia o segregacji rasowej/etnicznej/narodowosciowej. Stad naturalnie w glowie nasuwa sie to przyrownanie.
To, ze z definicji chodzi w tym rowniez
  • Odpowiedz
  • 2
@qwertynianin1 no właśnie o to chodzi, komentatorzy sprowadzili pojęcie faszyzmu i pokrewnych do zwyczajności, dzisiaj nacjonalizm=rasizm=nazizm to jedno i to samo

Inflacja słowa jest taka, że jak przyjdzie prawdziwy faszysta, to zabraknie określeń i będzie mieścił się w normie
  • Odpowiedz
@solejukowski: jakiej zwyczajności? Wiesz że hitler nie wygral wyborów mówiąc o walce z całym światem i masową eksterminacją? Posługiwał się 1 do 1 ta sama retoryka co obecne prawicowe oszołomy.
A potem już było za późno.
  • Odpowiedz
Wszelka skrajna prawica w polsce wlasnie przejawia te rzeczy, jawnie mowia o segregacji rasowej/etnicznej/narodowosciowej. Stad naturalnie w glowie nasuwa sie to przyrownanie.

@qwertynianin1: no i tu właśnie wychodzi całe niedouczenie. Przypomnę, że Wielka Brytania początku XX wieku - największy przeciwnik Hitlerowskich Niemiec była pełna rasizmu, szowinizmu etc.
  • Odpowiedz
@zobq: Ja jestem swiadomy, ze idac glebiej w definicje/szczegoly jest inaczej. Przypuszczam tylko, ze w kwestii tego z czym mi sie to najbardziej kojarzy i jakie mam skojarzenia jestem podobny do wiekszosci/polowy spoleczenstwa. Czy prawidlowo czy nie to inna sprawa
  • Odpowiedz