Wpis z mikrobloga

#gielda zastanawiam się, czy w związku z beautiful deal, jutro bardziej dostanę po dupsku na tesli, czy zarobię na Rocket lab. Będą jaja jak wyjdzie na zero.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 2
@kwanty pomarańczowy demoluje system podatkowy w us, ale też daje 1.5b$ extra na armię, głównie na siły kosmiczne, wiec kontrakty dla spacex I rklb. Tyle, ze zwiększa też deficyt, co wqrwilo elona i ten zakłada swoją partię polityczna, wiec na noże z Trumpem. Może to spowodować, ze Pentagon będzie się bał dawać kontrakty dla spacex, więc zostanie RKLB, blue origin chyba nie ma jeszcze certyfikacji od wojska. Chyba będzie się działo.
  • Odpowiedz
@Obruni: Aaaa.. w sensie, że polecą dopłaty do EV więc Tesla poleci w dół? Możę i poleci z czystego sentymentu ale chyba tylko na chwilę. Sprzedaż w USA to część dochodów no i Austin zaczynają testować robo-taxi i coś się mówi o nowym modelu, uproszczonej wersji Y za $25-30, to nie było by właśnie tyle ile Y-subsydia?

Z tym robotaxi jest ciekawie. Na razie jeździ z "copilotem" - więcej na
  • Odpowiedz
pomarańczowy demoluje system podatkowy w us, ale też daje 1.5b$ extra na armię, głównie na siły kosmiczne, wiec kontrakty dla spacex I rklb. Tyle, ze zwiększa też deficyt, co wqrwilo elona i ten zakłada swoją partię polityczna, wiec na noże z Trumpem. Może to spowodować, ze Pentagon będzie się bał dawać kontrakty dla spacex, więc zostanie RKLB, blue origin chyba nie ma jeszcze certyfikacji od wojska. Chyba będzie się działo.

@Obruni
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@kwanty w pełni się zgadzam, do tego dochodzi jeszcze ten robot optimus, długoterminowo jestem na tak, ale zabawa elona w politykę, próba zrobienia trzeciej siły partyjnej w USA, to gruba jazda. Biorąc pod uwagę ze głównym aktywem Tesli ciągle jest Elon, spodziewam się, ze będzie mocno bujało ceną na giełdzie.
  • Odpowiedz
@Obruni: Ja już tu wielokrotnie pisałem. Elon w biznesie osiągnął już chyba wszytko - najbogatszy człowiek na świecie, rozwinął z sukcesem 2 biznesy (równocześnie) w ekstremalnie trudnych dziedzinach - rakiety i samochody. W tych dziedzinach jest najwyższy możliwy próg wejścia a gościu... od tak zmonopolizował (ceną) rynek rakiet kosmicznych a najwięcej kasy zarobił na startupie samochodwym... od 100 lat żaden startup auto-moto w USA nie przetrwał, wszystkie zbankrutowały albo zostały
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kwanty to fakt, ale wg jego samego zapowiedzi biznes kosmiczny jest dopiero na początku drogi, ledwo na starcie wg jego własnych celów, wiec wolalbym żeby się tym zajął. I tak uważam, ze najważniejszym z jego przedsięwzięć moze okazać nie niedoceniany neural link.
  • Odpowiedz
to fakt, ale wg jego samego zapowiedzi biznes kosmiczny jest dopiero na początku drogi, ledwo na starcie wg jego własnych celów, wiec wolalbym żeby się tym zajął. I tak uważam, ze najważniejszym z jego przedsięwzięć moze okazać nie niedoceniany neural link.

@Obruni: hmm... fajny taki startup który zmonopolizował 90% rynku... a to dopiero początek ;-) ja rozumiem cele SpaceX ale pytanie czy to w ogóle będzie możliwe do monetyzacji? Zobacz,
  • Odpowiedz