Wpis z mikrobloga

Pijcie ze mną kompot, w końcu udało się dostać mieszkanie w TBS
Co się teraz robi w życiu? Jaki jest kolejny quest?
Babki w TBS się śmiały, że w końcu będą miały spokój od moich wnioskow 🤣 (4 miesiące, ok. 20 wniosków, ok. 8 wniosków miałem jako pierwszy ale licza się punkty (emeryci mają więcej) a potem dopiero kolejność). Takiego poważnego wysyłania wniosków/tryhardowania to był miesiąc. W majówkę już bym wynajmował mieszkanie, ale zaspałem jak akurat dodano ogłoszenie xD
A teraz musiały się zadziałać dwie rzeczy
-lesny dziadek przede mną zrezygnował z tego mieszkania
-poprzedni najemca wpadł na podnajmowaniu mieszkania za ponad 3500zl

#nieruchomosci #chwalesie
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Reevo: @turbine akurat ten miał swoją stronę internetową, może przez fakt, że jest jednym z większych, ale jak inne np miasta powiatowe też mają stronę internetową lecz nie tak aktualizowana - tutaj w 5 min od ogłoszenia potrafiło 5 osób wysłać wniosek
1 stronę internetową TBS
2 strona internetowa miasta i tam znaleźć w archiwum czy w ogóle zamieszczają
3 znaleźć siedzibę i zobaczyć czy tam kartki wywieszają

Np
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: czytam o tych tbsach.
W sumie spoko,
dochody, no w miarę, nie wymagają max minimalnej to git.
A później patrzę i 30% trzeba wpłacić wartości mieszkania czyli ze 100kXDDDDDDDDDDDDD
I to wszystko za to żeby płacić niższy
  • Odpowiedz
@d4wid ty ale te 30% to oni ci zwracają jak się wyprowadzisz, to nie jest takie głupie

@coo84: no, plus waloryzacja, więc spoko.
Już kompletnie idiotyczne by było, jakby nie zwracali, wtedy to logiczne, że by się nie opłacało.
Problem, że trzeba mieć te 100k
  • Odpowiedz
Ja dostałem mieszkanie w 2018 i płaciłem partycypacje 23.000 za 36m. Czynsz wysoki, ale resztę kasy co bym wydawał na kredyt inwestuje więc jestem na plus :p
  • Odpowiedz
  • 5
I to wszystko za to żeby płacić niższy czynsz.

@d4wid: no ale nie licząc zysku z odsetek z tych 100k to oszczędzam 2600 wynajmujac te mieszkanie

Ja wiem, że to lepsze niż płacenie landlordowi, ale dajmy, kto w młodym wieku będzie miał wolne 100k na mieszkanie (nie mówię tu o kredycie i wpłacie od starych)?XD

zaskocze Cię - ludzie biora kredyt na partycypacje do TBS
  • Odpowiedz