Czy jest jakieś wytłumaczenie dlaczego najpierw z #titan było słychać bang a dopiero po chwili komunikat z lokalizacją? #scifun o tym wspomniał ale nie dokończył wątku. #oceangate
@Shoun: to jeszcze taki szczegół wychwycilem. Scifun mówi że okna/wizjera nie odnaleziono do tej pory. Dziwne że nie powiedział nic więcej. Mi się wydaje że nie zostanie odnaleziony bo w czasie implozji pokruszył się na proch bo był akrylowy. Taka teza jest prawdopodobna tym bardziej że właśnie tak się stało z ceramiczną kulą z eksperymentu którą pokazał w tym samym filmie.
@zezz: Też część trzecia, 30:54 - "Indeks refrakcji akrylu i wody jest bardzo podobny i dostrzeżenie go z daleka może być bardzo trudne". Jeżeli dobrze rozumiem, to chodzi mniej więcej o to, że akryl i woda załamują światło w bardzo zbliżony sposób, więc pod wodą może być praktycznie niewidzialny, coś jak te kulki z silikażelu.
@Shoun: nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to że ten akryl praktycznie zamienił się w proszek. Nie ma czego szukać, niezależnie jaki ma indeks refrakcji.
@Shoun: swoją drogą druga moja rozkmina. Jakie oni musieli mieć tam nieogarnięcie że baba i paru chłopa na żywo słyszeli bang implozji (i brak komunikacji) i żadne się nie ogarnęło że to katastrofa śmiertelna i nie ma sensu organizować tak wielki akcji poszukiwawczej? Wystarczyło od razu sprowadzić coś na dno by tylko wydobyć wrak.
@zezz: Odnosiłem się do stwierdzenia, że nie powiedział nic więcej o oknie. Jeżeli cokolwiek z niego zostało, to raczej już się nie znajdzie. A co do...
żadne się nie ogarnęło że to katastrofa śmiertelna
Gość w czarnej koszuli patrzy na tego w białej, ten w białej wychodzi zaraz potem. Ewidentnie wiedzieli, co się stało. Kobieta pewnie się domyślała, ale podejrzewam, że już była na etapie wyparcia - "co to był
#oceangate
Edit: część trzecia, 35:13
Gość w czarnej koszuli patrzy na tego w białej, ten w białej wychodzi zaraz potem. Ewidentnie wiedzieli, co się stało. Kobieta pewnie się domyślała, ale podejrzewam, że już była na etapie wyparcia - "co to był