Wpis z mikrobloga

Byłem świadkiem jak do chłopa zadzwonił kolega który jak się domyślam zaczyna pracę w kołchozie w którym ten chłop pracuje i pytał pewnie o jakieś porady na początek to usłyszał żeby przychodzić przynajmniej pół godziny wcześniej niż ma w grafiku bo to dobrze wygląda i wszyscy tak robią ot takie miasto takie kołchozy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bArrek: bo jest taka zasada że pracując w danej firmie to o określonej godzinie zaczynasz prace a nie do niej dopiero wchodzisz.
Na przykład drogowcy którzy robią autostrady mają tak że prace zaczynają w terenie o 7 a dojezdzają do niej po kilkadziesiat kilometrów codziennie i nikt im tego w godziny pracy nie wlicza.
  • Odpowiedz
@stara_biauka_: Ja tez dojezdzam do pracy i tez nikt mi tego do godzin pracy nie wlicza, ale w robocie jestem o normalnej porze, a nie 30minut przed czasem, tak jak i ci drogowcy sa na robocie o 7, a nie o 5 XD
  • Odpowiedz
@podjad3k: jak zaczniesz prowadzic swoją firmę to zobaczysz że praca to nie jest moment kiedy jaśnie pan postawi nogę na terenie firmy tylko wtedy kiedy zabierasz się do roboty. Jeżeli praca od 8 się zaczyna w serwisie marki bmw to myslisz ze mechanicy o 8 wchodzą głównym wejsciem salonu i im leci czas pracy?
Trzeba isc się przebrać przyszykowac do roboty a to zajmuje czas.
  • Odpowiedz
@stara_biauka_: to akurat nie prawda. Czas pracy zaczyna się od podjęcia pracy i jak pracodawca Cię gdzieś wiezie z bazy to już jesteś w robocie.
Mam nawet znajomego który wygrał tak całkiem dużo siana od pracodawcy, bo założyli pozew grupowy i dostaje zwrot za kilka lat do tyłu z tego tytułu że szef ich codziennie z bazy zabierał i rozwoził na miejsce i czas pracy dopiero na miejscu liczył.
  • Odpowiedz
@stara_biauka_ A przyszykowanie do roboty to nie robota? To wolontariat? Tak, o 8 trzeba zacząć pracę, a nie wejść, ale to znaczy że wystarczy wejść 7:55, bo ile się można przebierać? A cokolwiek innego to już praca. Pewnie niezły Januszex prowadzisz bo z wypowiedzi zakładam że masz firmę.
  • Odpowiedz
@stara_biauka_, płacisz pracownikowi za poświęcony czas, a nie przebiera się przecież w robocze w ramach hobby

@podjad3k: jak zaczniesz prowadzic swoją firmę to zobaczysz że praca to nie jest moment kiedy jaśnie pan postawi nogę na terenie firmy tylko wtedy kiedy zabierasz się do roboty. Jeżeli praca od 8 się zaczyna w serwisie marki bmw to myslisz ze mechanicy o 8 wchodzą głównym wejsciem salonu i im leci
  • Odpowiedz