Wpis z mikrobloga

Ja się boje iść głębiej w las, jak nie ma ścieżki, bo boje się że są tam kleszcze i ogólnie strach tak chodzić, a chłop se odwalił rodzinę i jeszcze w te kleszcze wchodzi xD Raz mnie nimfy obsiadły, ciekawe czy chłop też wystraszony kleszczami #limanowa
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rolnik_wykopowy: Ty mówisz beka, a ja w tym roku, na przestrzeni 2 miesięcy już 4 kleszcze wyciągałem. I wcale nie biegam po krzakach, ani nie wbijam się w wysoką trawę. Ot, zwykły spacer po leśnych dróżkach albo wycieczka rowerowa.
  • Odpowiedz
Beka z ludzi, którzy nie wejdą do lasu, bo się naczytali medialnych straszaków o kleszczach xD

@rolnik_wykopowy: Nie wiem czy faktycznie w ostatnich latach tych kleszczy jakoś się namnożyło, ale niezależnie od tego nagonka widać bardzo podziałała. Przeżyłem dzieciństwo biegając po krzakach, polach i lasach gdzie mi się podobało i nigdy nie bałem się kleszczy. Ot, nieprzyjemny pasożyt, jak komar czy pluskwa. Raz na jakiś czas się go widzi, czasem
  • Odpowiedz
to sobie poczytaj o boleriozie i innych chorobach

@Disscord93: Kleszcza łatwiej na miejskiej łące albo w parku złapać niż w lesie. Rok w rok jesienią plądruje okoliczne lasy i knieje w poszukiwaniu grzybów. A jeden jedyny raz w zyciu kleszcz u--------ł mnie na ścieżce drogi krzyżowej w parku xD
  • Odpowiedz
to sobie poczytaj o boleriozie i innych chorobach jakie ronoszą i do czego te choroby mogą doprowadzić

@Disscord93: No oczywiście, że ta choroba jest bardzo nieprzyjemna i pewnie, że nie chciałbym na nią zachorować. Ale 20 lat temu też była nieprzyjemna, a przecież nie prowadzono takiej kampanii na rzecz przeciwdziała i nie zniechęcano aż tak do chodzenia po lesie czy trawie.
  • Odpowiedz
@lord_xenu: Uważaj, kleszcz za Tobą stoi.

@Nalcor A ja na przestrzeni całego życia nie miałem ani jednego kleszcza, a wychowałem się na wsi i od dziecka łażę po łąkach, zaroślach, drzewach i lasach. Zwyczajnie bawi mnie ta psychoza, bo kleszcze są od zawsze, a medialna sraczka na ich temat od może 10 lat.

@swiadomy_anakolut Otóż to, nic dodać, nic ująć.
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy: tak tak, wykopki i ich "ja 10 godzin dziennie po lasach w kąpielówkach samych chodzę i kleszcza nie mialem". A ja w tym roku na 5 minut zszedłem ze ścieżki w lesie w chaszcze, zeby sadzonke wykopać, kleszcz. Miałem kalosze, długie spodnie i bluzę. Córka szla ścieżka prosto, bo jej nie pozwalam po krzaczorach lazic- kleszcz na głowie, dwa razy w ciągu miesiąca. Wiec te wasze bzdury "jo żem
  • Odpowiedz