Wpis z mikrobloga

@Mrocznyeniu: różaniec nie był związany z chrześcijaństwem... został dodany dość późno do katolicyzmu.
"Różańce" były one wykorzystywane w kulcie bogini kali to była pogańska boginii, niektórzy szacują że kult był od ok. 1000 lat przed naszą erą.
Ona miała "różaniec" z "głów" ludzkich na szyi, co można zobaczyć w wyżej wspomnianym linku.
W katolicyzmie dodawano kolejne pogańskie zwyczaje i sprzedawano pod nowymi nazwami, i "różaniec" też doszedł.
W Ewangelii (Mt 6) Pan Jezus
zapek - @Mrocznyeniu: różaniec nie był związany z chrześcijaństwem... został dodany d...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@zapek: jeszcze dodam ciekawostkę o Kali (ze strony którą podałem wcześniej):
Ma cztery ramiona, jedno z mieczem, jedno z głową demona, a pozostałe dwie ręce, aby błogosławić swoich wyznawców. Nosi naszyjnik z pięćdziesięciu ludzkich czaszek, które reprezentują pięćdziesiąt liter alfabetu sanskryckiego i symbolizują nieskończoną wiedzę. Nosi również spódnicę z odciętych ludzkich rąk, co oznacza pracę i uwolnienie od cyklu karmy. Jej trzy oczy reprezentują przeszłość, teraźniejszość i przyszłość -
  • Odpowiedz
różaniec nie był związany z chrześcijaństwem... został dodany dość późno do katolicyzmu.

@zapek: Wiadomo, że to nie z chrześcijaństwa, ale został dodany już we wczesnym kościele a przeszedł ze wschodu od mnichów buddyjskich (a nie Kali, buddyzm jest o wiele starszy a pierwsze różańce i czotki miały naśladować buddyjskie) jeszcze przed rozpadem na kościół wschodni i zachodni. Podobnie analogiczne czotki.
  • Odpowiedz
  • 0
@zapek: różaniec jest po prostu przedłużeniem Listu do Tesaloniczan mówiącego o nieustannej modlitwie. Kiedyś słyszałem historię że pewnym człowieku z początku chrześcijaństwa który siadał na ziemi, miedzy nogi wrzucał kamienie i po każdej modlitwie wyrzucał jeden kamień i to było takim protoróżańcem. Kult maryjny był znany od początku chrześcijaństwa, a modlitwa Zdrowaś Maryjo to po prostu połączenie słów Anioła i wezwania do modlitwy za nami grzesznymi. Także nie kupuję teorii
  • Odpowiedz
@Mrocznyeniu: zanim zaczniesz coś robić, sprawdź proroka, który Ciebie pouczył tego. Paweł w pierwszych wiekach przez niektóre odłamy był uznany jako zwodziciel. Co prawda te odłamy były tępione i mordowane przez późniejszy kościół pawłowy, ale może gdzieś jeszcze istnieją.
Co do kultu maryjnego, powiedz mi gdzie w dziejach apostolskich albo w ewangelii masz kult Maryjny?
I o ile nie znajdziesz tego tam, o tyle znajdziesz w biblii:
a) aby nie zwracać się
zapek - @Mrocznyeniu: zanim zaczniesz coś robić, sprawdź proroka, który Ciebie pouczy...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Wiadomo, że to nie z chrześcijaństwa, ale został dodany już we wczesnym kościele a przeszedł ze wschodu od mnichów buddyjskich (a nie Kali, buddyzm jest o wiele starszy a pierwsze różańce i czotki miały naśladować buddyjskie) jeszcze przed rozpadem na kościół wschodni i zachodni. Podobnie analogiczne czotki.

@djtartini1:
Wspomniałem, że był używany przez kult bogini Kali (Hinduizm), ale istotnie też był w kultach Shivy (też Hinduizm) i w odłamach buddyzmu (który
  • Odpowiedz