Program który powinien uruchamiać się automatycznie przy starcie systemu windows 7, pyta podczas uruchamiania systemu o zezwolenie na wprowadzenie zmian. Co zrobić, aby nie pojawiało się to okno, a program startował z automatu podczas uruchomienia windows?
@uve444 na windows 7 była opcja ustawienia czułości kontroli konta użytkownika. Pewnie musisz przestawić na niższą. Jeżeli nie ma takiej opcji, bo polityka organizacji to były też wyjątki, które mogłeś stworzyć.
Jednak dziel to co mówię miras na pięć, bo ostatnio to windowsa 7 dotykałem z 10 lat temu okolo. Coś dzwoni, ale czy dobry kościół to nie wiem.
@uve444: nie wiem czy na w7 też tak było ale na w10 zgodnie ze sztuką autostart programów robi się przez harmonogram zadań:
harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> ogólne -> uruchom z najwyższymi uprawieniami harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> wyzwalacze -> nowy -> rozpocznij zadanie -> przy logowaniu/uruchamianiu harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> akcje -> nowa -> przeglądaj -> wybierasz plik .exe tego
@uve444: Mmm, PC Market, aktywuje mi się PTSD ze stażu. xD
Tak jak kolega wyżej mówi, zrób regułkę w harmonogramie żeby z automatu odpalało jako administrator. Jeżeli stanowisko na którym ma pracować PCM jest podhaczone pod UPS to jeszcze przejdź do Warunki i odhacz "Uruchom zadanie tylko wtedy, gdy komputer jest na zasilaniu sieciowym". Jakbyś chciał robić takie regułki na laptopie to zawsze to odhaczaj, inaczej się nie odpali gdy
@supra107 Nigdy nie miałem z tym problemu, wczoraj zaktualizowałem PC Market i nagle PcAgent przestał startować z systemem Windows. Zaczęło wyskakiwać to okno. O dziwo serwer kasowy startuje normalnie. Na razie dałem kontrolę konta użytkownika na minimum ( suwak na sam dół) i działa.
na windows 7 była opcja ustawienia czułości kontroli konta użytkownika
@KitchenBanana: W Windows 8/10/11 też jest. ;-] Jedna z pierwszych rzeczy, które robię po instalacji systemu, to wyłączenie „kontroli konta użytkownika”.
#komputery #informatyka #windows #software
źródło: 20250628_101636
Pobierz@uve444: co?
Jednak dziel to co mówię miras na pięć, bo ostatnio to windowsa 7 dotykałem z 10 lat temu okolo. Coś dzwoni, ale czy dobry kościół to nie wiem.
harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> ogólne -> uruchom z najwyższymi uprawieniami
harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> wyzwalacze -> nowy -> rozpocznij zadanie -> przy logowaniu/uruchamianiu
harmonogram zadań -> utwórz zadanie -> akcje -> nowa -> przeglądaj -> wybierasz plik .exe tego
Tak jak kolega wyżej mówi, zrób regułkę w harmonogramie żeby z automatu odpalało jako administrator. Jeżeli stanowisko na którym ma pracować PCM jest podhaczone pod UPS to jeszcze przejdź do Warunki i odhacz "Uruchom zadanie tylko wtedy, gdy komputer jest na zasilaniu sieciowym". Jakbyś chciał robić takie regułki na laptopie to zawsze to odhaczaj, inaczej się nie odpali gdy
@KitchenBanana: W Windows 8/10/11 też jest. ;-] Jedna z pierwszych rzeczy, które robię po instalacji systemu, to wyłączenie „kontroli konta użytkownika”.