Wpis z mikrobloga

Może głupie pytanie ale czy jest sens brać monitor 4k 27" po to żeby mieć lepszą rozdzielczość (większe ppi) przy pracy lub oglądaniu filmów/YT nawet jeśli ewentualne gry bym odpalał na nim w 1440p lub 1080p?
Czy taka gra może coś wyglądać gorzej przy skalowaniu z 1440p do 4k w porównaniu do wyświetlania w natywnym 1440p na monitorze o niższej rozdzielczości i takiej samej przekątnej?
#monitory #pcmasterrace #komputery
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@tkowal

Jak przeksalujesz ją po prostu zmieniając rozdzielczość to na 99% będzie wyglądać gorzej, na LCD liczba pikseli jest stała a 4k się nie dzieli przez 1440p. Dzieli się przez 1080p, ale grasz w fhd na 27" wtedy i masz obrazy jak natywne fhd na 27" czyli gorzej niż na 24" standardowo

Jak użyjesz do tego upscalera to powinno być ok - w sumie 1440p upskalowane do 4k powinno wyglądać nieco
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Armanz Nie widziałem na żywo OLEDów ale obawiam się opinii dotyczących z nieostrego wyświetlania małych czcionek (inny układ sublikseli). Monitor musi się też nadawać do pracy z tekstem czy excelem.
  • Odpowiedz
@tkowal: co prawda nie mam 27", tylko 34 ale 21:9 (technicznie to jest 27" tylko szersze), ale rozdzielczość 1440p dla niego to jest idealny sweet spot. Podejrzewam, ze w przypadku 27" 16:9 będzie tak samo. Imoo, jeśli koniecznie chcesz mieć więcej miejsca do pracy to wlaśnie bardziej szedłbym w 21:9, niż w większy 16:9
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sirgorn nie tyle myślałem o miejscu (bo pewnie i tak byłoby skalowanie jakieś w Windowsie) co o lepszej ostrości obrazu przy pracy z tekstem. Widać to wysokie PPI np w małych laptopach gdzie masz wciśnięte 1080p na 13" i zastanawiam się czy przy większym monitorze ma sens.
  • Odpowiedz
@tkowal: nie ma sensu tak brać, no chyba że jakieś dlss i granie w 4K.

Sam mam od dawna 28 w 4K i to najlepszy wybór ever, kiedyś miałem 2 monitory ale wyrosłem z tej głupoty.
  • Odpowiedz
@tkowal: p------o tam powyżej. Jedyna sensowna rada to: 27 to mało do 4k. Poza tym granie poniżej 4k na monitorze 4k wygląda dobrze, możesz ostatecznie grać w oknie co przy dużym monitorze jest zajebiste.
Pozdrawiam z 4k 55cali oleda, gierki zajebiste, czcionki też zajebiste.
  • Odpowiedz