Wpis z mikrobloga

#mtb #rower
Mirki pytanko, chcę kupić MTB, moje wymiary 182/89. Jestem na pograniczu M/L, wiadomo, chciałbym żeby rower był zwinny więc wybór padłby na M, ale rower będzie też wybiedzoną alternatywą dla Grawela, i tu pytanie. Czy na typowo prostych trasach M też się sprawdzi? Czy lepie iść w L żeby być bardziej rozciągniętym?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hejka sprawdź: 1. Czy tarcza jest prawidłowo dokręcona do piasty. 2. Czy koło ma taką samą odległość z lewej co z prawej strony. 3. Czy piasta jest prawidłowo dokręcona w mocowaniu widelca. (Równo i z odpowiednią siłą, i nie przekrzywiona). 4. Czy zacisk (jeśli piasta już dobrze będzie siedziała) jest odpowiednio ustawiony. To wygląda jakby piasta na konusach była przeciągnięta na jedną strone- w stronę uchwytu od tarczy.
  • Odpowiedz
  • 1
@GrubyKociol: @Lewatylnalapa

Bożesztymój, z szacunku do poświęconego przez was czasu i zainteresowania tematem muszę odpisać, a nie kcę.

Konus został w jakiejś zaślepce od koła. Także wrócił na miejsce i już działa. Przykręciłem to wczoraj na pałę i tak zostało.
  • Odpowiedz
@biialas Hejka podaj model i rocznik roweru to sprawdzę. Kluczowe są: wielkość kół, szerokość piast, geometra. Oraz to jak jeździsz i czy rower do takiej jazdy się nadaje. Każdy rower da się modernizować ale nie da się diametralnie zmienić charakteru danego roweru. Co do napędu i przerzutki: Opiniami z netu bym się nie przejmował. Jak Tobie napęd pasuje (zakres przełożeń, kultura pracy) to jest ok.
  • Odpowiedz
@biialas Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy w kwestii kultury pracy tylnej przerzutki a nowego roweru. Czy hak przerzutki jest prosty? Oraz czy jest ona poprawnie ustawiona. Do prostowania haka jest specjalne narzędzie którym się sprawdza to czy hak jest w takiej samej odległości od obręczy (koło musi być proste). Sprawdza się na godzinie 12, 6, 9, 3. Jeśli jest krzywy to lekko się go prostuje. Bardzo krzywy hak może
Lewatylnalapa - @biialas Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy w kwestii kultury...

źródło: temp_file4165167872808845039

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa:
https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-7/3271.html?dwvar_3271_pv_rahmenfarbe=RD
tutaj jest specyfikacja, ogólnie sam napęd jakoś specjalnie mi nie przeszkadza, może jest troche za miękki, ale ten rower i tak jest do rekreacyjnej jazdy, właściwie to traktor do rekreacyjnej jazdy, opony są ogromne ;d

Rower jak najbardziej masz 'przyszłościowy

@GrubyKociol: no to super, dzięki za info i za opinie
  • Odpowiedz