Aktywne Wpisy

obszarnik +101
Bardzo spodobało mi się wczorajsze zesrańsko części ludzi spod tagu #polskieonuce o to, że podróżnik z kanału Jak To Daleko odwiedza Białoruś. Gościu od lat odwiedza niebezpieczne kraje, gdzie prawie każdy z was bałby się postawić stopę. I nie jest to nic dziwnego, ale on tam jedzie i pokazuje te kraje takimi jakimi są, pokazuje miasta takie, jak faktycznie wyglądają i rozmawia z lokalnymi ludźmi.
Koleś był choćby w Iraku,
Koleś był choćby w Iraku,
źródło: Obrazek
Pobierz
CzasemBiegam +273
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Załóżmy że nieruchomość kosztuje 500k, wkład 50k, rata 3300zł, wynajem za 2200zł.
Roczna "strata" przy wynajmie 11 miesięcy na rok to 15400zł.
Wartość nieruchomości po 25 latach biorąc pod uwagę wzrost wartości o 4% rocznie to 875k, odjąć stratę to wynik końcowy pozostaje na poziomie 490k przy inwestycji własnej 50k (pewnie jeszcze odsetki od kredytu można by odliczyć). Realnie zysk to 19600 rocznie, czyli w uproszczeniu 39% zakładając bardzo pesymistyczne warunki.
Przy okazji chyba odkryłem dlaczego hamują ceny nieruchomości - przy aktualnych cenach mieszkań wygląda jakby trudno było o zysk z najmu (taki comiesięczny).
#inwestycje #nieruchomosci
@Djelon: Nie no, wedlug wzrostowiczow 20% zaloz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Albo wybije ci rura i bedziesz mial wszystkie podlogi do wymiany xD
A tak powaznie wolaj jak poprawisz te obliczenia. Na 25 lat musisz zalozyc, ze wymienisz lodowke i pralke pewnie z 4 razy.
Koszt malowania.
I wycen swoj czas na szukanie lokatorow, odbieranie telefonow odnosnie napraw- no chyba ze twoj czas nic nie kosztuje.
@Djelon: machajacypapiez.jpg
@Czoso: podczas gdy najemcy sa na 3-miesiecznym urlopie
tak bylo zalane ze nawet sufit mieszkanie nizej byl do wymiany
@Djelon: No tak naprawde z najmu to jest zerowy zysk jak jeszcze wycenisz swoj czas. Cale szalenstwo betonowego zlota opiera sie tylko na zalozeniu, ze bedzie rosnac.
Nie musi byc urlop 3 miesieczny. U mnie wystarczylo, ze po prostu w pracy bylem.
@maryjuszpitagoras: nie, 11 miesięcy na rok
@Czoso: dla mnie opiera się na tym, że można włożyć 10% a po długim czasie (np na emeryturze) wyciągnąć całość, o ile te obliczenia są poprawne to szacunkowe 39% to dużo lepsza oferta niż inne inwestycje.
Skoro mozesz placic rate 3300 kazdego miesiace to rownie dobrze mozesz odlozyc.
4% rocznie to mozna zrobic trzymajac pieniadze w bezpiecznych ETFach typu VWRL.
źródło: image
Pobierz@Czoso: a matka boska sie poziom nizej na scianie pokazala?