Wpis z mikrobloga

Cześć,

Zastanawiam się czy do nowo budowanego domu założyć panele fotowoltaiczne, ale z myślą o autokonsumpcji. Czy w inwerterach jest opcja wysłania jakiegoś sygnału przy osiągnięciu produkcji o danej mocy?
Mam w bojlerze grzałkę 3kW i chciałbym ją automatycznie uruchamiać po osiągnięciu takiej mocy na panelach.

#fotowoltaika #pytaniedoeksperta #oze
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hochland: zainstaluj sobie jakiś falownik hybryde, z licznikiem energii np goodwee. Większość falownik nawet zwykłych, ofgridowych pozwala na to byś sterował za pomocą stycznika załączenie grzałki. Możesz też kupić system ems np od Keno, ok ,2 tys a możesz wieloma odbiornikami sterować. Co do deye jest super falownikiem, lecz potrafi też sprawić kłopoty przy używaniu
  • Odpowiedz
@hochland:

Czy takie rozwiązania istnieją w zwykłych inwerterach?

Tak, pełno ma tryb zero eksportu (czy jak to się po polsku nazywa).
Po prostu zwróć uwagę co bierzesz.
  • Odpowiedz
@hochland: jak coś podrzuć na priv co chcesz kupić. Jak nie kupisz do niej magazynu. Goodwe 8 kW hybryda to koszt 2.5k netto. Jakiś zwykły falownik za 1.7-2 k kupisz. Bez sensu nie kupować hybrydy przy tych cenach.
  • Odpowiedz
@hochland czemu miałbyś nie kupić magazynu? Obecnie jakieś 5kW (48v lifepo4) za 3000 kupujesz bez problemu. I masz gromadzenie nadmiaru energii, i masz "UPS" na przerwy w dostawach energii...
  • Odpowiedz
  • 0
@michal_0107 tylko ten Goodwe to chyba do magazynów wysokonapięciowych, które tanie nie są. Inwertery hybrydowe do magazynów niskonapięciowych, to już trochę inne ceny.
Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.
  • Odpowiedz
do tego chyba potrzeba inwerterów niskonapięciowych, czyli raczej za 4k go nie kupię

@hochland: a czemu? Ja np. akurat używam 2x EASUN POWER 5000W 5Kva Hybrid Solar Inverter 48v - kosztował w porywach coś 499$ - matematykę zostawiam tobie.

Jeśli potrzeba pełnych trzech faz (nie wiem - do napędu jakiegoś silnika 3f?) - to nie ma problemu trzy takie falowniki spiąć razem, mają taką możliwość pracy synchronicznej - albo równolegle
  • Odpowiedz
@hochland: tak samo same solary - panel około 500Wp to koszt około 300zł. Czyli 600zł na 1kWp mocy. Profile alu do konstrukcji, śrubki i inne duperele - około 60-80zł na dwa panele (czyli na 1kWp), razem niech wyjdzie 700zł nawet. Instalacja 10kWp to 7000zł, a nie 50 000 zł jak by chciał kolumbus czy inny czort sprzedać.
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque całą instalację zamierzam sam skompletować i założyć (z legalizacją sobie poradzę). Obciążenie w domu mam rozłożone równo na trzy fazy, dlatego też potrzebuje inwertera trójfazowego.
  • Odpowiedz
dlatego też potrzebuje inwertera trójfazowego.

@hochland: kolejne (raczej) błędne założenie. Jak masz ładnie podzielone obciążenia - to po prostu potrzebujesz 3 inverterów, a wcale nie koniecznie muszą one pracować synchronicznie 3-fazowo ;) (choć - oczywiście- mogą). Co jest bezpieczniejszym lepszym rozwiązaniem, niż jedno urządzenie 3-fazowe w jednym. Bo jak cokolwiek się spieprzy - to albo nie będzie prądu w części mieszkania, albo sobie "przełączysz na inną fazę" - i nadal
  • Odpowiedz