Wpis z mikrobloga

#pracait Jak ktos ma inz informatyki, to przyjmia mnie na magistra elektorniki? Zawsze to jakis krok do przebranzowienia sie w cos gdzie jednak uda mi sie znalezc prace.
Niestety na magistra automatyki i robotyki po informatyce nie ma szans, a na innych studiach inzynierskich to jeszcze mniej warunkow informatyka spelnia.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

: jesli na tej samej uczelni to jest szansa, zakladajac ze to ta sama katedra

@Liryczne_MMA: Wlasnie zupelnie inna uczelnia, bo ja jestem na uniwersytecie i z inz to tylko informatyka i ochrona srodowiska. A elektronika to polibuda.
  • Odpowiedz
a nie lepiej zrobic podyplomowke?

@Liryczne_MMA: Przeciez podyplomowki z nauk scislych nic nie daja, ani tytulu ani mozliwosci ubieganie sie o jakies uprawnienia. Doslownie nic. Po drugie nie ma podyplomowki z elektroniki. Po tzecie podyplomowka rok, mgr 1.5.
  • Odpowiedz
@groman43: W sensie czego? Niestety na Informatyke juz poszedlem i nie potrafie znalezc pracy. Teraz szukam jak z tego gownianego kierunku wybrnac.
By czlowiek wiedzial to by wybral cokolwiek innego inzynieryjnego - do pracy jako progrmaista/admin mozna sie dostac po doslownie wszystkim, ale z Informatyki to prawie nigdzie.
Najlepszym wyborem po Informatye to obecnie zrobienie szkolenia pedgogicznego zeby uczyc dzieci w szkole.
  • Odpowiedz
@DolaczylDzisiaj: Ponieważ po takim kierunku pewnie nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy kondensatorem a rezystorem. Nie masz ani wiedzy, ani umiejętności żeby studiować elektronikę.

Nie wiem czy studiowałeś wcześniej dwa kierunki, osobno informatykę i ochronę środowiska, czy był to kierunek łączony. Jeśli to drugie, to moim zdaniem raczej brawurowa kombinacja i dobrze nie wróży.
  • Odpowiedz
kondensatorem a rezystorem.

@groman43: Bez przesady, po pierwsze to wiedza z fizyki z liceum, a po drugie na informatyce tez mamy podstawy elektroniki, systemy wbudowane, podstawy miernictwa, urzadzenia techniki cyfrowej, architekture komputerow.

osobno informatykę i ochronę środowiska, czy był to kierunek
  • Odpowiedz
@groman43: Co ci mam z google poszukac i wkleic wykrex przypominajacy V?? I tak nie wiesz czy to znalazlem teraz czy to wiem.
Robilismy m.in. takie cwiczenia na laboratorium z elektroniki, jeszcze byly diody (kilka roznych) do tego. Przedmiot prowadzil gosc z politecniki, wiec watpie ze byly jakies duze roznice.
  • Odpowiedz
@DolaczylDzisiaj: Zdradzę Ci tajemnicę - nie musisz nic robić, nie musisz nic mi udowadniać. To Twoje życie, nie moje.

Moim zdaniem absolutnie nie masz żadnych kompetencji, żeby studiować elektronikę, bo skoro "jeszcze były diody do tego", to ciśnie mi się na usta pytanie, czy były tranzystory (BJT, FETy), op-amy, komparatory. Nie musisz odpowiadać, bo chyba odpowiedź znam.

Zrobisz co chcesz. Nie wydaje mi się jednak, że to cokolwiek zmieni, ponieważ
  • Odpowiedz
@DolaczylDzisiaj po pierwsze, jak jak kolega wyżej pisał, bez urazy ale po informatyce nie masz po prostu kompetencji żeby robić ele na mgr, będziesz się tylko frustrował, ele to w dodatku na tyle specyficzna dziedzina że nie da się tego "nauczyć" tak o, trzeba z tym sporo obcować przez dłuższy czas, zobaczyć sporo projektów itd
A po drugie, rynek pracy w ele wściekle goni ten w IT, kwestia 3 lat i
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: Powiem tak, jestem na kierunku (na pozór) totalnie niezwiązanym z elektroniką a jednak jakoś sam we własnym zakresie "dałem radę", więc op też powinien sobie poradzić. Już nie róbmy z tego takiego kółeczka wzajemnego lizania się po jajach jakie wyrosło w programowaniu że trzeba się "urodzić z talentem do tego".
@DolaczylDzisiaj @groman43 Z tego co widzę to stety/niestety sporo studentów informatyki za bardzo nie ogarnia typowo, nazwijmy
  • Odpowiedz