Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#krakow #burza
Nie mam uziemienia, wyłączyłem wszystkie fazy w skrzynce. Czy to starczy?

Nigdy nie dostałem piorunem, jakbym stracił kompa to dla mnie koniec życia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: taka ciekawostka. Jeśli przewód instalacyjny w ścianie do gniazdka z którego zasilasz PC biegnie blisko i równolegle do przewodu odgromowego na zewnątrz(zwodu), podobnie kabel sieciowy, antenowy to w przypadku uderzenia pioruna może się w nim wyindukować prąd, który uszkodzi ci sprzęty dlatego nawet mając instalację odgromową lepiej wyłączać wszystko z gniazdka.

Instalacja odgromowa ma głównie za zadanie zapobiec pożarom sprowadzając wyładowanie drutem do ziemi, które bez odgromu może obrać
  • Odpowiedz
  • 0
@Ziutek_Grabaz co do bloków to szansa fakt minimalna, ale w domach to kwestia pecha. Znam ludzi co już 2 razy AGD wymieniali. Szczególnie że nie zawsze energia wchodzi po kablu a zauważyłem że indukuje się w antenach i przez tv potrafi iść do domu. Zresztą tak samo kablami nie zawsze idzie elektrycznymi a czasem telefonicznymi osobiście co cenniejsze sprzęty i anteny odłączam na wsi a w bloku jak są takie ekstrema
  • Odpowiedz