Wpis z mikrobloga

Jedno co się rzuca w oczy to przekoloryzowanie świata. O ile w #wiedzmin3 nie było to aż tak rażące a przynajmniej kiedyś mogło się to podobać, to czasy się zmieniły i ciężko tu mówić o jakimś realizmie jeżeli świat jest aż tak intensywny. Pomijając już że żebrak ma czerwony ubiór, a kulawy też wygląda jakby sobie dobrze radził w tej górskiej scenerii. Ogólnie cała wioska to jedna wielka arystokracja. Cóż liczyłem na znacznie większy progres, nawet te ryby na targu wyglądają sztucznie. Żeby nie być malkontentem to najbardziej podobała mi się mantikora i to chyba jedyne warte odnotowania, bo czy piękno galopu jest tak istotne w rozgrywce. No ktoś może obróci kamerę z raz lub dwa ale to tyle, większość czasu i tak będzie widział zad konia. Trochę mnie ten wiedźmin nie przekonuje, nie ma tego zachwytu....

#wiedzmin4 #gry #cdprojektred
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arkadi2020: A to nie jest po prostu demo technologiczne, które ma za zadanie pokazać nowe funkcjonalności silnika jadąc na popularności Wiedźmina i wzajemnie - CDPR wypuścił coś nowego "czwórce", a że nie mieli jakichś konkretów to mają ładne alibi a chcieli jednak coś pokazać przy okazji tych wszystkich Summer Game Festów i Xbox Games Showcase'ów? Dwie pieczenie na jednym ogniu, a jak ładnie kurs skoczył dziś na GPW.
  • Odpowiedz
@arkadi2020 wydaje mi się że przekoloryzowanie świata to norma w grach na UE5, aczkolwiek tak jak kolega @pawelososo napisał to jest tylko demo technologiczne i chcieli pokazać jak ładnie wygląda/może wyglądać świat na UE5. Ciekawi mnie to zastosowanie modeli 3D w roślinności jak bardzo wpłynie to na wydajność. Kojarzy może ktoś czy w innych grach istnieje podobne rozwiązanie?
  • Odpowiedz
  • 0
@pawelososo: liczę na to że jednak zostanie zachowany klimat ze zwiastuna, bo to co dzisiaj pokazali może zachwycić chwilowo publikę, ale wyglądało to jak cos wtórnego, dla mnie bez żadnego efektu wow i zaczynam się martwić o tą część, bo jednego czego bym nie chciał to zakończenie serii jakimś gniotem.
  • Odpowiedz
@arkadi2020: No i dobrze. Rzygam już tymi szarymi grami w imię "mroczności" gry. Mroczna i ciężka to może być historia, zadania, świat. Paleta barw nie musi, gra nie powinna się nudzić wizualnie. Świetnie to udowodniła z reszta Expedycja 33.
  • Odpowiedz
@Variv @arkadi2020 myślę że bajeczne widoki będą dobrze kontrastowały z mrokiem i walkami w ciemności, ta sama sceneria piękna lub groźna w zależności od pory dnia i bestii które wtedy wychodzą na żer
A co do mięśni i konia to jest to element który stanie się standardem i jak go zabraknie to podświadomie gracze będą oceniać grę na niedopracowaną (osobiście mi te animacje nie są potrzebne)
  • Odpowiedz