Wpis z mikrobloga

• 0
@brokenik: To mam już maszt 6 czy 7m na którym Orange LTE jako tako chodzi i zapewnia minimum - dlatego jednak i tak zostanie. Starlinkiem można się rozchodzić na wiele budynków, niby taka jego rola też choć pewnie wtedy wyższe pakiety dla firm. Ale widze że za te 210 na miesiac to wystarczy na własny użytek bez szarpania się z obsługą w sąsiedztwie.

Rozmawiałem z lokalnym dostawcą Akomp i możliwe
  • Odpowiedz
@Entroop: Postaw maszt na tyle duży żeby była pełna widoczność do jakiegoś konkretnego miejsca. Ostatnio dla jednego ośrodka wypoczynkowego organizowaliśmy połączenie - dogadali się z leśniczym na środku góry - postawili kratownicę 15m i zestawiliśmy im P2P na co prawda leciwych Ericssonach ale leci 400/400Mbit. Koszt był spory ale przy kontrakcie na 36 miesięcy wyszło jakiś 500zł netto miesięcznie + koszt instalacji ok. 5000zł netto. Odległość wraz ze wszystkim wyszła
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik: Dziś spędziłem godziny na rozmowach z typami i 2 firmami od radiówek z regionu, wspominałem o wizji 16 klientów tam. To jest do zrobienia ale już wiem że radiówki tam nie chcemy i tak. I tak jest niemożliwa sensownie bez rozwiązania o jakim piszesz - to jest wykonalne tylko z takim nadleśnictwem z drugiej strony rzeki którego dach lekko widać - to jest jedyny kontakt z cywilizacją w tym
Entroop - @brokenik: Dziś spędziłem godziny na rozmowach z typami i 2 firmami od radi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik: Dosłownie odezwał się do mnie typ z grupy Mikrotik Poland na FB, pisał że pracował w firmie Akomp która tam dostarcza sieć w regionie i w tej lokalizacji zajmował się wiele razy demontażem radiówek xD

Ogólnie już naprawde wszystko tu przerobiliśmy, miazga że 5G nadal tak nie penetruje - w Polsce nie ma 5G prawdziwego chyba i tak. W NOrwegii 20km od Oslo, kilka kilometrów od głównej trasy w
  • Odpowiedz