Aktywne Wpisy
jacek7921 +1
Słuchajcie mam taki problem mama nie pozwala mi zostawać na na noc do dziewczyny może by nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie to że za kilka miesięcy kończę 35 lat. Ona mieszka 150 km ode mnie i i nawet nie opłaca się wracać czasami, ale specjalnie jadę do domu zamiast zostać u Niej, bo mama wydzwania. Teraz byłem w sobotę i specjalnie wracałem do domu żeby rano w niedziele znowu

SystemHalted2_0 +237
źródło: temp_file5157770095813042508
Pobierz

Przy okazji opluje #msfs
🧪 1. Czy X-Plane symuluje przepływy laminarne?
Tak – częściowo.
X-Plane wykorzystuje autorski silnik fizyczny Blade Element Theory (BET), który:
• rozdziela powierzchnie lotne na segmenty (blades),
• dla każdego liczy siły aerodynamiczne w czasie rzeczywistym, przy uwzględnieniu AoA, prędkości, ciśnienia itd.,
• nie rozróżnia jawnie przepływów laminarnych/turbulentnych, ale:
• reakcja na mikrozmiany kąta natarcia, położenia klap, konstrukcję skrzydła daje efekt zbliżony do wpływu laminarnych przepływów.
Nie jest to CFD (Computational Fluid Dynamics), ale przy dobrej geometrii skrzydła + polarach z Xfoil – odzwierciedla bardzo realistycznie efekty przejścia laminarnego w turbulentny (np. podczas przeciągnięcia).
🧪 2. MSFS – czy ma laminarne przepływy?
Nie bezpośrednio.
MSFS 2020:
• bazuje na lookup table + dopalony model sił powierzchniowych w nowym silniku Asobo,
• używa polary i danych z plików .cfg/.air, nie liczy sił aerodynamicznych per blade,
• efekty przepływu są zasymulowane, a nie wyliczone.
Dlatego:
• model lotu w MSFS może być „miękki” i efektowny wizualnie,
• ale nie odwzorowuje precyzyjnie rzeczy jak:
• mikrowpływ brudu na skrzydle,
• asymetryczne oderwania warstwy przy niskim kącie natarcia,
• niuanse reakcji na trim, AoA, defleksję steru.
🧑✈️ 3. Czy prawdziwi piloci latają tylko na X-Plane?
W dużej mierze: tak — jeśli chodzi o szkolenia i procedury.
X-Plane:
✅ FAA-certified do procedural training
✅ Dokładny FMGS, realistyczny trim, prędkości
✅ Używany przez szkoły lotnicze, symulatory FTD
MSFS:
🟡 Używany do VFR trainingu, orientacji przestrzennej, „latania dla frajdy”
🟡 Bardzo dobry jako „immersyjny wstęp” — ale nie do precyzyjnego treningu systemów
Realni piloci często wybierają X-Plane, bo czują się jak w prawdziwej maszynie.
MSFS daje piękne chmury i krajobrazy — ale nie czuć momentu, gdy zaczyna się przeciągnięcie jak w X-Plane.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz• Blade Element Theory (BET) liczy siły w czasie rzeczywistym dla każdego segmentu powierzchni lotnej.
• Różnice odczujesz nawet w drobnych rzeczach:
• przechylenie przy rollu z jedną klapą uszkodzoną,
• przeciągnięcie po skrzydle, nie symetryczne,
• drgania aerodynamiczne przy niskiej prędkości.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz🧪 1. Czy X-Plane symuluje przepływy laminarne?
Twój opis jest w punkt! X-Plane
⸻
1. „Model lotu w MSFS w żadnym stopniu nie jest oparty o LUTy”
@kamil-tumuletz: no wcale.
1. to że została opcja legacy, nie oznacza, że jest to baza na której oparty jest msfs. Zresztą obecnie już nie jest to dostępne i nigdy modelu lotu z fsx-a nie był używany domyślnie, był opcją dodatkową, którą trzeba było specjalnie włączyć, przeznaczoną do ułatwienia konwertowania ze starych symulatorów. Czyli mam rację, że LUTy nie są