@borsuk321 wtedy jeszcze Kurski wyleciał za to z partii (choć po cichu wrócił chwilę później), a sztab Kaczyńskiego oficjalnie przeprosił za niego, ale to inne czasy.
@galicjanin wtedy Lechu i Tusk na debacie mówili, że może nie są przyjaciółmi, ale porozmawiać o Polsce zawsze można (nawet Stankiewicz był wtedy moderatorem debaty). Były mecze polityków, dziennikarzy. Było normalnie. Ta druga mała szuja wszystko zniszczyła
@Mowi: Pecha miał Rafał z tą Czajką, mógłby nawet wygrać gdyby nie to. Ale faktycznie, nawet moja PiSowska matka (chociaż może nie fanatyczka, tylko mimowszystkoduda) uważała, że to bezczelne mu to zarzucać xd
@borsuk321: Tylko że to prawda. Tusk sam się do tego przyznał, że miał dziadka w Wermachcie.
Dodał jedynie, że został wcielony siłą, tylko tego zweryfikować się już nie da, natomiast fakty są następujące:
Józef Tusk 2 sierpnia 1944 został powołany do Wehrmachtu. Według relacji jego najstarszej córki Eleonory Gurkowskiej oraz zgodnie z niemieckimi dokumentami był żołnierzem jednostki o nazwie 328. Grenadier-Ersatz-und Ausbilldungsbatallion (328. Zapasowy Batalion Szkolny
Na finiszu walki Lech Kaczyński-Donald Tusk, na kilka dni przed głosowaniem w II turze Jacek Kurski udzielił wywiadu tygodnikowi "Angora". Powiedział, iż "poważne źródła na Pomorzu mówią, że dziadek Donalda Tuska zgłosił się na ochotnika do Wehrmachtu".
źródło @Serghio: sprawdź najpierw o czym piszesz może, potem udawaj mądrego
@mattt-pittt: człowieku, napisałem, że dziadek Tuska był w Wermachcie to fakt - z tym się nie da dyskutować. Tusk to potwierdził, masz też liczne źródła.
To czy zgłosił się na ochotnika (to owszem jest już pewnie propagandą), czy go wcielono siłą nie było przedmiotem mojego wpisu. Zapewne nie miał nic do gadania, bo wówczas wcielali wszystkich.
Tylko to jednak nie zabrania nikomu oceniać tego zdarzenia moralnie.
@Serghio: To prawda dziadek Tuska był w Wermachcie wcielony siłą jak większość Kaszubów i Ślązaków. Propaganda jednak zrobiła(i robi to do dziś) że on wstąpił tam na ochotnika i z ogromną radością strzelał do Polaków i zaszczepił ten gen swojemu wnukowi
jak to kanalia jacuś kurski mówił "ciemny lud to kupi"
@Mowi: i to mówi partia, która użyła Pegazusa przeciwko sędziom, prawnikom czy politycznym przeciwnikom xD
@borsuk321: Tylko że to prawda. Tusk sam się do tego przyznał, że miał dziadka w Wermachcie.
Dodał jedynie, że został wcielony siłą, tylko tego zweryfikować się już nie da, natomiast fakty są następujące:
Józef Tusk 2 sierpnia 1944 został powołany do Wehrmachtu. Według relacji jego najstarszej córki Eleonory Gurkowskiej oraz zgodnie z niemieckimi dokumentami był żołnierzem jednostki o nazwie 328. Grenadier-Ersatz-und Ausbilldungsbatallion (328. Zapasowy Batalion Szkolny
źródło
@Serghio: sprawdź najpierw o czym piszesz może, potem udawaj mądrego
To czy zgłosił się na ochotnika (to owszem jest już pewnie propagandą), czy go wcielono siłą nie było przedmiotem mojego wpisu. Zapewne nie miał nic do gadania, bo wówczas wcielali wszystkich.
Tylko to jednak nie zabrania nikomu oceniać tego zdarzenia moralnie.
@Serghio: to nie ma znaczenia, nie powinno się odpowiadać za czyny rodziny