Wpis z mikrobloga

Słuchajcie, mam problem z czujnikiem temperatury w HA.

Posiadam dwa czujniki, jak poniżej
https://a.aliexpress.com/_EvP57do
Podłączone są poprzez SMLIGHT SLZB-06P7 i gdzieś po dobie przestają wysyłać informacje do HA, a parametry się zmieniają. Na czujnikach cały czas widnieje ikona zasięgu, czyli niby są podłączane, a informacji brak.

Jestem trochę zielony jeszcze w tym temacie, ale czy ja muszę coś jeszcze skonfigurować, czy oszczędzanie na czujnikach tak się kończy?

#homeassistant #ha
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hochland: Może być tak, że temperatura się nie zmienia za bardzo. Zigbee zasadniczo oszczędza energię i wysyła tylko info o zmianie stanu, jak sytuacja się nie zmienia to siedzi cicho.
A w tym przypadku - może musi się zmienić o jakiś bardziej znaczący procent, żeby wysłało update.
  • Odpowiedz
. Na czujnikach cały czas widnieje ikona zasięgu, czyli niby są podłączane, a informacji brak.

@hochland:
A to fakt - wygląda na to, jakby stracił połączenie. A w każdym razie nie wysyłały nic do HA i poszedł timeout na status połączenia,
Jeśli są gdzieś blisko koordynatora albo repeatera to faktycznie może być kwestia taniochy.
Jaki miały LQI, zanim straciły połączenie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Polinik czujniki są gdzieś cztery metry od koordynatora, ale wcześniej były prawie przy samym koordynatorze i było to samo. Nie patrzyłem jakie było LQI. Pamiętam tylko, że gdzieś przez pierwszą dobę wszystko ładnie się aktualizowało.
  • Odpowiedz