Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pokpok

Monitor oddechu musi stać przy łóżeczku, bo jak nie, to zgon.

Jakby w 1991 było coś takiego jak monitor oddechu to miałbym teraz dwóch kuzynów zamiast jednego.
  • Odpowiedz
  • 1
@G06DbT: nie ma nic złego w jeżdżeniu w kasku - gorzej jeżeli zabraniasz dziecku jeździć, bo nie macie akurat kasku przy sobie - bo np. jesteście u kuzyna, który kasku nie ma.
  • Odpowiedz
@pokpok Tak samo jak czujka ppoż nie chroni przed pożarem, alarm nie chroni samochodu przed kradzieżą i SMS z czujki przeciwzalewowej przed zalaniem mieszkania.
Tak samo monitor oddechu nie chroni przed śmiercią łóżeczkową.
Ratuje reakcja na alarm, nie alarm.
  • Odpowiedz
@pokpok to jest odpowiedzialność jak zabraniasz dziecku jeździć bo nie ma kasku. Moja ma prawie 5 lat, od zawsze jest uczona, że na hulajnogę czy rower to musi mieć kask, sama wie, że nie może wsiąść bez kasku.

Monitor oddechu chroni przed śmiercią łóżeczkowa, od tego właśnie jest xD u niemowlęcia zdarza się bezdech, trzeba je wtedy szybko podnieść, opuścić do góry nogami i mocno znowu w pion, wtedy łapie oddech.
  • Odpowiedz
- Jeżeli dziecko ma 3 lata, to można je zostawić samo w domu. Żaden przepis tego nie zabrania.

- Dziecko może samo chodzić do szkoły. 7-latek zupełnie legalnie może się poruszać po drogach publicznych, sam może jeździć autobusem, nawet sam może wracać ze szkoły.

@pokpok: widać że nigdy dziecka nie miałeś
  • Odpowiedz
  • 1
Monitor oddechu chroni przed śmiercią łóżeczkowa

@Lonate: Nie chroni.

odprowadzania dzieci w młodszych klasach, zawsze w 1
  • Odpowiedz
@pokpok: a ode mnie łap plusa, mam dwójkę, ale taka paranoja, a czasami wpieranie jej, to duże obciążenie psychiczne. Czasami sama mam wątpliwości, czy to z "doradzającymi" jest nie tak, czy ja jestem wyrodna i leniwa xD
  • Odpowiedz
@pokpok kask dla dziecka do 12 r.ż. na rowerze jest obowiązkowy i wynika to wprost z przepisów. Ale wygodnie było to pominąć, nieprawdaż?
  • Odpowiedz
@pokpok: Niestety jest tak, że gdy spuścisz oko z dziecka to coś może się stać i tak było u mnie. Dziecko wylądowało w szpitalu... Ile stresu, strachu miałam w tym okresie to tylko ja wiem i ile łez przelałam.
  • Odpowiedz