Wpis z mikrobloga

Chyba zidentyfikowałem jedną z przyczyn niskiej dzietności albo raczej przyczyn strachu przed posiadaniem dzieci: paranoja i przekonanie, że dzieci nie można spuścić z oka.

U niektórych - szczególnie tych, którzy nie mają dzieci - strach przed tym, że coś się dziecku stanie jest na absurdalnym poziomie:
- Monitor oddechu musi stać przy łóżeczku, bo jak nie, to zgon.
- Elektroniczna niania, bo zapłacze i rodzice nie będą słyszeć, że zapłakało.
- Na rower bez kasku dziecka nie wypuszczą, bo strach.
- Na rolki komplet ochraniaczy, bo śmierć w oczach.
- Na placu zabaw nie wchodź za wysoko
- Do szkoły trzeba odprowadzić pod same drzwi, bo pedofile już się czają.
- itp, itd.

Może niektórych trochę uświadomię:
- Jeżeli dziecko ma 3 lata, to można je zostawić samo w domu. Żaden przepis tego nie zabrania.
- Dziecko może samo chodzić do szkoły. 7-latek zupełnie legalnie może się poruszać po drogach publicznych, sam może jeździć autobusem, nawet sam może wracać ze szkoły.
- Jak dziecko złamie rękę, to nie umiera. Zawozisz takie do szpitala i mu tą rękę wkładają w gips. Po miesiącu nawet nie pamięta, że coś się stało.

#dzieci

[txt2meme]
- pilnuj dziecka bo wykipi
- wysripi, nie wykipi
- mrug...
[/txt2meme]
pokpok - Chyba zidentyfikowałem jedną z przyczyn niskiej dzietności albo raczej przyc...

źródło: image

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
kask dla dziecka do 12 r.ż. na rowerze jest obowiązkowy i wynika to wprost z przepisów

@broker: ok, proszę o namiary na ten przepis.
  • Odpowiedz
Tak samo monitor oddechu nie chroni przed śmiercią łóżeczkową.

Ratuje reakcja na alarm, nie alarm.

@Przemasu: tylko że z tego co pamiętam, to według statystyk, monitor oddechu nie zmniejsza śmiertelności w przypadku nagłej śmierci łóżeczkowej. A gdyby faktycznie działał i ratował, to by tak nie było
  • Odpowiedz
Jeżeli dziecko ma 3 lata, to można je zostawić samo w domu. Żaden przepis tego nie zabrania.

@pokpok: szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie zostawić 3 latka samego w domu. W swoim pokoju (jak jestem w mieszkaniu) to może się bawić, ale by sam został w domu to taka sytuacja odpada.
  • Odpowiedz