Wpis z mikrobloga

#motocykle #simsony #simson

Dziś zajmiemy się pomiarem odległości tłoka od głowicy (squisz). Jest to istotny parametr gdyż za duże ciśnienie podczas sprężania mieszanki paliwowo powietrznej może spowodować samozapłon a za małe obniżyć moc.
Simson najlepiej jeździ przy squiszu 0,9-1,2mm.
Pomiar wykonujemy cyną której końcówkę wyginamy pod kątem 90 stopni i wkładamy ją w otwór od świecy i dotykamy ścianki cylindra. Następnie kopniakiem przerzucamy tłok przez GMP(górny martwy punkt) i mierzymy na jaką wartość tłok sprasował nam cynę.
mpetrumnigrum - #motocykle  #simsony  #simson

Dziś zajmiemy się pomiarem odległości ...

źródło: temp_file3543634870216960273

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mpetrumnigrum:

jeszcze zależy ile miejsca jest ogólnie pod kopułą, bo jeśli relatywnie dużo to te 0,3 guzik dadzą.

Customowa głowica to co innego

@Foxbat: przypominam że cały czas piszę o silniku Simsona. Tak jak pisałem w SIMSONIE najlepiej mieć 0,9-1,2mm squiszu.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@mpetrumnigrum nie wiem jak wygląda komora spalania w simku ale tak jak mówi @Foxbat, dużo od niej zależy, bo oprócz samej odległości denka tłoka od głowicy istotna jest jeszcze objętość komory spalania (bo od tego zależy stopień sprężania) i sam kształt komory w tym szerokość tzw. squish band. Ale to jest tylko to co czytałem, a jeszcze nie robiłem.

A czytałem tu: https://dragonfly75.com/moto/sqVelocity.html

Gość wygląda na typa co coś
  • Odpowiedz
Co to ten simson?

@lim0: ehhh ci młodzi to nie nają życia (kwik) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
do dziś pamiętam jak sie poparzyłem o rure a ja wracałem 4km pieszo bo sie kumpla simsonek zepsuł
  • Odpowiedz