Wpis z mikrobloga

Z uwagi na zbliżające się wybory, przypominam, że każdy ochrzczony który głosuje na kandydata popierającego aborcję, oprócz tego że popełnia ciężki grzech, zaciąga na siebie automatycznie ekskomunikę.

Automatyczne zaciągnięcie ekskomuniki określa się w prawie kanonicznym terminem 'latae sententiae' (łac. 'wyroku już wydanego'). Jest to kara, która następuje bezpośrednio z mocy samego prawa po popełnieniu określonego czynu, bez konieczności wydawania odrębnego wyroku przez władze kościelne.

Ekskomunika wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla wiernego, między innymi:

- zakaz przyjmowania sakramentów (w tym Eucharystii i spowiedzi)
- zakaz sprawowania sakramentów i sakramentaliów
- zakaz uczestnictwa w obrzędach kultu w sposób czynny
- niemożność pełnienia funkcji kościelnych, posług lub urzędów
- utrata prawa do kościelnego pogrzebu, jeśli przed śmiercią nie okazano skruchy

Oprócz tego, grzech ciężki "zamyka drzwi" do zbawienia i wprowadza duszę w poważne niebezpieczeństwo wiecznego potępienia.

Warto o tym przypomnieć swojej rodzinie i znajomym.

#mikromodlitwa #mirkomodlitwa #wiara #katolicyzm #wybory
dendrofag - Z uwagi na zbliżające się wybory, przypominam, że każdy ochrzczony który ...

źródło: 000L1HE8J546HX8C-C123-F4

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dendrofag: Jak dolozysz do tego konsekwencje ze skasuja mnie z wszystkich swoich ksiag to juz bedzie total bajka.

Niejednemu by wystarczyla taka konsekwencja.

bardzo szybko by sie okazalo ile "dusz" ma faktycznie kosciol i czy moze wystepowac z pozycji sily, jak to czyni, twierdzac ze wlada praktycznie wszystkimi obywatelami.
  • Odpowiedz

- niemożność pełnienia funkcji kościelnych, posług lub urzędów
  • Odpowiedz
wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla wiernego, między innymi:

@dendrofag: czyli jak ktos chce taka apostazje lite to zamiast uzerac sie z proboszczem moze tylko odpowiednio zaglosowac ? Super sprawa, dzieki za hint.
  • Odpowiedz
@dendrofag: moim zdaniem to nie wiara tworzy mnie człowiekiem, a moje postępowanie. I żadne magiczne zmycie ze mnie chlusnieciem i puknieciem nie sprawi, że to się zmieni.
  • Odpowiedz