Wpis z mikrobloga

Największym przegranym tej kampanii jest Bosak. Gdyby to on zamiast Mentzena startował w tych wyborach, to przy jego i frakcji RN poglądach mogliby wygrać w totka na aktualnych aferach z Batyrem. Z Mentzenem można się zgadzać lub nie, ale jednak jest jeszcze trochę naiwnym idealistą wierzącym we własne poglądy. Krzysio raczej bez skrupułów przehandlowałby konfiarzy za wzmocnienie RN i budowanie osobnych struktur za wsparcie PiS z fotela prezydenckiego. #polityka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheNightManager: Przecież Bosak Batyra broni w tej sprawie z kawalerką. W debatach wypadłby pewnie lepiej, ale ostatecznie wywaliłby się pewnie na tym, na czym Mentzen, czyli aborcja, służba zdrowia, mieszkalnictwo.
  • Odpowiedz
@JC97: akurat obrona Batyra jest mu na rękę, bo wejście Mentzena do 2 tury osłabia jego pozycję w Konfederacji. Bosak już się dość mocno w polityce otrzaskał i akurat te polaryzujące tematy cedziłby pewnie na tyle, ile jest mu po drodze z wyborcami PiS. Już samo jego mówienie o wspólnym kandydacie prawicy przed kampanią sugeruje, że jakąś wiedzę o problemach PiSu z wyborem odpowiedniego człowieka miał. Jestem pewien, że gdyby
  • Odpowiedz
akurat obrona Batyra jest mu na rękę, bo wejście Mentzena do 2 tury osłabia jego pozycję w Konfederacji.

@TheNightManager: Na tym etapie ryzyko wejścia Mentzena do 2 tury jest naprawdę minimalne i minimalne było też tydzień temu. Za to jadąc po Batyrze można było jakkolwiek urealnić twierdzenie, że Konfa nie wskoczy do łóżka z kaczorem na pierwsze zawołanie.

Już samo jego mówienie o wspólnym kandydacie prawicy przed kampanią sugeruje, że jakąś
  • Odpowiedz
@JC97:

Nie no, daj spokój. Kaczor wie, że głos betonu ma choćby Nawrocki na wiecu zastrzelił kogoś na oczach wszystkich. Kaczor wie też, że nie wejście jego kandydata do 2. tury oznacza koniec PiS-u. W życiu nie poszedłby na taki układ.

Pozwól, że do tego się akurat ustosunkuję. Wszystko, co wyżej napisałeś to dobre spostrzeżenia, które może mnie do końca mnie przekonują, ale są dobrze podparte. Natomiast akurat w tym
  • Odpowiedz
@XgabrielX: Trafne podsumowanie, zgadzam się co do opisu obu Panów. Również daleko mi do ich poglądów, ale gdybym miał wybierać między nimi głowę państwa w oparciu tylko o predyspozycje, to jednak wybrałbym Ksieka.
  • Odpowiedz
@TheNightManager: Tak jak mówię - Bosak w debatach wypadłby lepiej, ale ostatecznie i tak nie potrafi odkleić się od swoich najmniej popularnych poglądów, o których już wspominałem. Mentzenowi już udało się chwilowo przekonać do siebie część wyborców PiS, ale dla betonowego elektoratu dodatkowym problemem jest liberalizm gospodarczy, który stoi w totalnej kontrze do propozycji PiS i tu tych ludzi stracił gadając np. o płatnych studiach. Kaczyński chce mieć przede wszystkim
  • Odpowiedz