Wpis z mikrobloga

Portal ewybory.eu przeprowadził sondę uliczną na dość dużej próbie osób bo ok 15 000 osób i wyniki znacznie odbiegają od wszystkich sondaży.

Między Trzaskowskim a Nawrockim jest bardzo mała różnica ok 3 pkt. procentowe gdzie w sondażach różnica to od 5 do 10 pkt. procentowych.
Braun też zaskakująco dobry wynik.
Sonda przeprowadzona prawdopodobnie jeszcze przed aferą kawalerkowa ale i tak jak dla mnie mała różnica pomiędzy RT i KN jest zaskakująca.

Link poniżej

https://ewybory.eu/wybory-prezydenckie-2025-polska/sonda-uliczna/

Dla jakiegoś odniesienia to ten portal przeprowadził sondaż uliczny przed wyborami parlamentarnymi w 2023 i wyniki były bardzo zbliżone do wyników głosowania, jedynie odstawały wynik 3 Drogi i Lewicy. Link poniżej.

https://www.facebook.com/share/p/1LHATNZS9t/

#wybory #debata #sondaz #ewyboryeu #nawrocki2025 #trzaskowski2025 #polityka #wyboryprezydenckie #wybory2025 #ewybory
derek25 - Portal ewybory.eu przeprowadził sondę uliczną na dość dużej próbie osób bo ...

źródło: temp_file9176523581802233723

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@D00D00 Nie do końca Antoni Dudek twierdzi i myślę że ma rację że afera kawalerkowa to spadek KN max o 3%.
Debata to też myślę wahania wyników o kilka procent.
I to nie sondaż a sonda uliczna.
  • Odpowiedz
@derek25: wbrew pozorom wieksza, ale niereprezentatywna probka moze prowadzic do z-------h wynikow. Zrobienie dobrego sondazu jest bardziej skomplikowane niz pytanie losowych ludzi na ulicy. Nie bez powodu sondazownie odpytuja okolo tysiac osob, ale przy odpowiednim doborze odpytywanych, koncza z wynikami bliskimi rzeczywistosci
  • Odpowiedz
  • 0
@danob99 No bo sonda była sporo wcześniej i 3D i Lewica nadrobiła przez ten czas i stąd rozjazd.
W tym roku też tak może być przez debatę i kawalerkę ale myślę że to nie będzie aż taka drastyczna zmiana.
  • Odpowiedz
@derek25: Już wiem co mi się w tej sondzie nie podoba. Nie uwzględnia różnic jeżeli chodzi o frekwencję, zakłada że wszystkie województwa mają taką samą, a jak wiadomo może być różna. Udział głosów jest proporcjonalny do liczby mieszkańców.
  • Odpowiedz
@Kutafonix215: Aktualnie standardem sondażowym jest grupa badanych na poziomie 1000 osób. Nawet gdyby pytani byli dobrani w sposób idealny, to nadal przy ok. 29 mln ludzi uprawnionych do głosowania margines błędu wynosi ok. 3,5% w każdą stronę. Dlatego popularne sondaże nigdy nie będą przedstawiać wyników zbliżonych do rzeczywistości. Możemy jedynie spekulować na podstawie średnich sondażowych i obserwacji trendów, jednak to nadal jest odległe od realnych wyników.
  • Odpowiedz