Aktywne Wpisy
pieknylowca +107
Ja pozbyłem się tych problemów - po prostu tam nie jeżdżę XD. Ludzi to ogólnie posralo z tymi Włochami - tego nie rób, tamtego nie wolno XD. Niektórzy to starają się być bardziej włoscy niż sami włosi #wlochy #wakacje #podroze #podrozujzwykopem
źródło: 1000004115
Pobierz
woskrosenie +127

Przypominam, iż pytania już kierował do Karela z Nawri i Szymko Hołownic.
– Pana Slaomirusa Mentzen zapytam.
„Dobry rozwój” to taki, z którego korzysta każdy poddany – nie tylko najwyższa szlachta i najbogatsi kupcy, lecz i najubożsi chłopi, wdowy, sieroty oraz starcy, co na rencie królewskiej żyją.
– Wielmożny Pan jest zwolennikiem zniesienia wielu rozwiązań pro publico bono, wprowadzonych jeszcze za czasów księżnej Biety Szydlicy.
Mam pytanie: czemu chce Pan odebrać grosze najuboższym wdowom i starcom?
– Nie zamierzam nikomu grosza zabrać, toż to nieporozumienie wielkie.
Gdybyście sięgnęli po mój szkic programu na pergaminie, zobaczylibyście, że nigdzie nie ma mowy o zabieraniu rent starczych; przeciwnie –
– Ja pragnę, by wdowy i starcy mieli więcej srebrników.
Zgłosiłem postulat, aby renty były wolne od podatku królewskiego i ceł miejskich, tak by więcej grosza w sakiewkach im pozostawało.
– Zgłosiłem też, by ci, co przekroczyli wiek mężów rycerskich, nie musieli opłacać składek na zbroję pańszczyźnianą ani danin dworskich,
by nie ciążyły na nich nowe daniny, podobnie jak na młodzieńców uczących się w akademiach biskupich do lat dwudziestu sześciu.
– Więc alboście nie czytali mojego programu, alboście go czytali, lecz nie pojęli – co, jako że częściej przemawiacie językiem kaznodziejów ubóstwa niż ludzi stanu, nie dziwi mnie wcale
– W każdym razie dementuję: nie chcę odebrać rent najuboższym,
to jest całkowite nieporozumienie.
– Piętnaście sekund dla Wielmożnego Pana.
– Zostało jeszcze piętnaście sekund?
Nie wiem, czy mogę jeszcze bardziej zdementować nieprawdziwe wieści.
Wydaje mi się jednak, że nie warto mówić przez minutę tego, co można wyłożyć w czterdzieści sekund.
– Panie Sławko, zdaje się, że lubicie przytaczać dawne dekrety i edykty –
więc ja coś Wam przypomnę, prawda?
„Likwidacja trzynastej renty, likwidacja czternastej renty; niespodzianka – rok ma dwanaście księżyców, nie trzynaście ani czternaście, więc rent będzie dwanaście. Likwidujemy dodatek trzystu grzywien i nie wprowadzimy żadnej waloryzacji pięciuset grzywien.”
– To był nasz program w kampanii do sejmu krajowego, teraz mamy program książąt i wojewodów!
-Jak widzicie, Wielce Czcigodny Pan Slaomirus krytykując innych, sam czyni tak samo – to znaczy po prostu kręci.
-Składam laskę i niniejsze zamykam!
#bekazpisu #bekazprawakow #debata #polityka #zandberg #razem
źródło: image
Pobierz