Aktywne Wpisy

Yenn_z-Wyspy7Slonc +406
Taka sytuacja, dla mamy i taty wspólny prezent :)
Sama zrobiłam, jest satysfakcja.
#gotujzwykopem #tort
Sama zrobiłam, jest satysfakcja.
#gotujzwykopem #tort

źródło: IMG_4337
Pobierz
kamil-tumuletz +263
#kupujpolskieprodukty wspieraj wyzysk, może twoja matka straci prace w januszeksie za minimalną krajową na rzecz sprowadzenia kolumbijczyków na jej miejsce ale za to zapłacisz za końcowy produkt tyle co niemiec #antykapitalizm

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Trwa miesiąc pierwszych komunii, do tego wielkimi krokami zbliża się sezon na dwa kółka, więc dzisiaj zapraszam na przegląd rynku rowerów. Sprawdźmy, którzy producenci są polscy, którzy jedynie składają gotowe modele z importowanych komponentów, a którzy nawet tego nie robią u nas. Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Dzisiaj tematyka wykraczająca poza tematykę aplikacji Pola, więc analizę rynku wykonałem samodzielnie. Analizowałem, czy marka należy do polskiej firmy, czy projektuje i produkuje w Polsce. Dodatkowo wziąłem pod uwagę, czy ramy roweru były produkowane w Polsce (jako najważniejszy komponent). Należy zwrócić uwagę, że większość producentów określa swoje marki jako polskie, ale zwykle komponenty pochodzą z Azji, a w Polsce następuje jedynie montaż finalnego produktu – choć nawet to nie zawsze!
Polscy producenci:
Kross - polskie przedsiębiorstwo z siedzibą w Przasnyszu. Produkuje rowery, ramy i akcesoria rowerowe. Jest właścicielem marki Le Grand i przejął holenderskiego producenta rowerów elektrycznych Multicycle. Z dostępnych źródeł wynika, że Kross montuje rowery w swojej głównej fabryce w Przasnyszu. W fabryce tej odbywa się cały proces produkcyjny, od projektowania po montaż końcowy, łącznie z ramami (ale chyba tylko karbonowymi).
Romet - polskie przedsiębiorstwo produkujące rowery marek Arkus, Delta, Romet i Univega. Rowery w całości wytwarza w Polsce. Firma posiada zrobotyzowaną fabrykę ram w Podgrodziu, do tego lakiernię oraz zakład zajmujący się montażem gotowych rowerów.
Unibike – polski producent z Bydgoszczy. Tam też montuje rowery z gotowych, często importowanych komponentów.
NS Bikes, Rondo, Creme, Octane One – polski producent rowerów z Gdańska, firma 7anna. Producent projektuje rowery w Polsce, ale produkcja ram (zarówno aluminiowych, jak i karbonowych) odbywa się głównie u podwykonawców w Tajwanie.
Accent - jest polską marką należącą do Velo. Projektowanie następuje w kraju, ale produkcja w Azji.
Indiana – marka jest własnością polskiej firmy Media Expert, ale całość produkcji odbywa się w Azji, głównie w Chinach.
Zagraniczni producenci:
Giant – tajwański producent rowerów
Cannondale i GT– producent z USA (produkcja w Tajwanie)
Merida – producent, a gdzieżby inaczej, z Tajwanu
Trek – kolejna marka z USA
Cube – niemiecka marka rowerów (produkcja w Azji)
Scott – firma ze Szwajcarii
Specialized – marka rowerów z USA
Kellys – marka ze Słowacji
KTM – austriacka marka rowerowa
Ghost – niemiecki producent
Canyon – również niemiecka marka
Author – czeska marka
Rockrider, B’Twin, Triban, Riverside – marki należące do francuskiego Decathlonu
Polskich lub częściowo polskich marek na rynku jest całe mnóstwo, dlatego czekam na wasze komentarze odnośnie poleceń konkretnych pominiętych rowerów!
#kupujcopolskie #kupujpolskieprodukty
źródło: temp_file7731830734420422436
Pobierzźródło: temp_file1802505970168627629
PobierzAkurat Romet stworzył najnowocześniejszą fabrykę rowerów w Polsce. Ramy robią z jednego kawałka, nie są spawane.
Reszta komponentów jest z Chin, ale… te giganty też je sprowadzają xD
@MozeSuker: tak jak i inne pseudofirmy z innych krajów. Praktycznie wszyscy klepią ramy u chińczyka, a osprzęt mają od dwóch producentów, więc to średni argument ( ͡° ͜ʖ ͡°)