Wpis z mikrobloga

Jest ktoś, kto przeprowadził się na śląsk tylko z powodu zmiany pracy w dziedzinie cnc(głównie operator frezarki)? Patrząc na ogłoszenia jest chyba największe zainteresowanie takimi osobami . Pracuje na frezarce +7lat wraz z programowaniem z nakładki maszyny, ale w małopolsce stawki na tych stanowiskach to w obecnym czasie jakieś żart. Zastanawiam się czy pomysł przeprowadzki na Śląsk to głupi pomysł i czy nie lepiej zmienić branże, ale nie widzę po ogłoszeniach jakiś sensownych ofert. #cnc
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruszajew: No ja bym Ci napisał abyś zmienił branże, bo CNC to straszny syf. Na Śląsku pewnie jest więcej zakładów, ale obstawiam, że tam zarobki pewnie też nie są jakieś dużo większe - pewnie mają więcej pracy i są systemy 3 zmianowe z możliwością robienia nadgodzin i weekendów - dlatego pewnie stawki wydają się większe, ale tak naprawdę się robi po 1,5 etatu.
  • Odpowiedz
  • 1
@mielonkazdzika: 6k na rękę raczej bezproblemowo, a widzę że koło 7 po pewnym czasie idzie dostać. Nie wiem ile w tych ogłoszeniach prawdy, ale na pewno na śląsku dużo łatwiej o lepsze stawki. Chyba że te 6k i 7k to norma a tylko małopolska słabo stoi ze stawkami w tej branży.
Obecnie pracuje po 9hx4 i w piątki po 8 w ciagu tygdonia i mam 6k gdzie całośc nie jest
  • Odpowiedz
@Ruszajew programujesz w cam? Sam robię podobnie, jedynie trudniejsze tematy programy pisze ktoś lepszy, ale sam na czysto mam 5k minus multisport i ppk i jest ledwo powyżej 4.5k.
A stresu i odpowiedzialności w pracy jest dużo więcej niż jak pracowałem jako operator po prostu a kasy nie wiele mniej..
  • Odpowiedz
  • 0
@strike_lucky: programy piszę w zakładce maszyny, nie są to skomplikowane tematy, ale już mocowanie i ustawienie elementu na stole to już więcej pracy. Często są to konstrukcje spawane, albo remonty gdzie trzeba jeną powierzchnie zregenerować, ale w taki sposób by spełniała warunki równoległości lub prostopadłości do pozostałych powierzchni.
  • Odpowiedz