Wpis z mikrobloga

Uczcie się koledzy programiści jak się takie rzeczy załatwia. Konował wsadził babę na wózek, bo zamiast normalnie, operował robotem.

https://wykop.pl/link/7703045/po-operacji-kregoslupa-nie-moze-sie-wyprostowac-krzyczalam-z-bolu

Gdyby takie coś odwalił kuc, że wskutek użycia AI grubo spieprzyła się produkcja, to dostałby natychmiastowe wypowiedzenie i egzekucję kary umownej z kontraktu. Na Wykopie zbiór innych "fachurów" zrobiłby mu zbiorowe code review i znęcał się dobry tydzień. Gość byłby spalony w branży.

Tymczasem lekarze:

Zgadzamy się co do tego, że przytrafiła się pacjentce ogromna tragedia. Nie dostrzegamy w tym przypadku kwestii błędu medycznego. Czyli błędu, który miałby popełnić szpital czy pracownik tego szpitala. I to zdanie podtrzymujemy - tłumaczy Tomasz Owsik-Kozłowski, rzecznik Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala w Szczecinie.

#programowanie #pracait #programista15k #medycyna #lekarze
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Programiści to zwyczajni pracownicy na taśmie, ale przed komputerem

@paluszki_rybne: uwielbiam to wykopowe umniejszanie ludziom z mgr inż. by sprowadzać ich do ludzi kompletnie niewykształconych, co nawet nie mają fachu by w budowlance zacząć robić xD
  • Odpowiedz
@paluszki_rybne: to akurat prawda, ale nadal uważam, że sprowadzanie tego do robienia na taśmie to umniejszanie. Pracowałeś kiedyś tam? Bo ja akurat miałem nieprzyjemność się zahaczyć w czymś takim przed studiami i to z jakimi ludźmi tam miałem tam do czynienia to miałem wrażenie, że się uwsteczniam intelektualnie xD.

IT ma swoje plusy i minusy, ale nie ma tak negatywnego odbioru w społeczeństwie jak tutaj to się kreuje. Obraz może
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna no problem jest taki, że lekarz czy jakieś osoby z prawem związane. Robisz w państwówce, jesteś już nie do ruszenia praktycznie, a w korpo jest wyścig szczurów, a tam najwięcej IT trafia.

Nie umniejszam osobom z IT, bo sam jestem w tej branży i wiem jak to wygląda. Młody chce wejść w IT? Won, nie ma miejsc, AI zabiera miejsca pracy. A dzieje się tak, bo walczysz o miejsce w
  • Odpowiedz
@paluszki_rybne: Tutaj się zgadzam w stu procentach, ale mając te 19-20 lat gdy człowiek zaczyna studia to niektórych aspektów się nie bierze pod uwagę i mnie np. matka nie była w stanie przekonać, żeby iść na lekarski a nie informatykę ( ͡° ͜ʖ ͡°). Tbh może gdybym spojrzał na ilość specjalizacji, w które można pójść i jak szerokie to jest spektrum to może by coś trafiło
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: wypieprzyłem produkcję wielokrotnie w 2 różnych dużych korpo (jedna 4k druga 10k+ pracowników). Z dużych awarii to w jednej ecommercowej wysadziłem stronę główną a w innej kolega z zespołu zajechał cały klaster bazy danych tak, że restarty nie pomagały. W żadnej nie zostałem zwolniony. Były z tego ładne postmortemy, poprawki w procesie testowania zmian i tyle.
  • Odpowiedz
@WronislawBronowski: Co najlepsze to takiej agresji nie ma wśród osób po budownictwie, mechanice czy AiR które faktycznie mogłyby mieć ból tyłka bo poziom trudności studiów jest podobny a zarabiają niestety dużo słabiej. Natomiast takie zachowania są przejawiane przez takich sebków po technikum, które nie były zbyt lotne, ale z drugiej strony nie chcieli iść do zawodówki. Natomiast ci z zawodówek często nauczyli się jakiegoś tam zawodu albo zaczęli jeździć na
  • Odpowiedz