Wpis z mikrobloga

#gitara #gitaraelektryczna #kiciochpyta #instrumenty #muzyka

Czołem Mirabelki oraz Mirki,

ostatnio finansowo trochę lepiej stoję i przyszedł czas na nowe wiosło. Stary Epiphone już się niestety nie nadaje. Chciałem zapytać o radę w doborze kolejnej gitary.

W zespole gram sekcję rytmiczną. W domu preferuje tłuste i ciężkie riffy, ale w zespole czasem trzeba zagrać lżej (rock, a nawet reagee się zdarzy). Tak więc potrzebuję gitary z lekkim kompromisem, między ciężkim i lżejszym graniem. Budżet to około 3 tysiące.

Macie jakieś sprawdzone modele?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Ja kiedyś jak grałem za młodu i kupowałem porządne wiosło to chciałem tele classic. Poszedłem do muzycznego, pograłem na kilkunastu i skończyłem z Jacksonem Pro Monarkh SC, mimo że graliśmy pop rock. Najlepiej pojedź sobie do jakiegoś muzycznego i poogrywaj. PRSy w tych pieniądzach też powinny być spoko
  • Odpowiedz
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Tutaj to raczej głównie przystawki będą miały znaczenie aniżeli sama gitara. Jeśli chodzi o dobre wiosło to rozejrzyj się za używanym ESP LTD EC-1000T (bardzo fajny i wygodny gryf do szybkiego grania, blokowane klucze itd.) - możesz znaleźć taką gitarę na aktywach EMG/Fishmanach albo pasywach Seymour Duncan. Z Twoją grą to bym raczej poszedł w Seymoury, które będą bardziej pod Twoje potrzeby.
  • Odpowiedz
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno mam Corta G290 FAT i Chapmana ML3 RC - oba mogę polecić z racji uniwersalności bo pierwszy ma 2xHB i 5-poz. przełącznik w pozycjach parzystych dający brzmienie strata i tele a drugi ma dwa seymoury mini HB i rozpinane cewki. Oba w budżecie, jakościowo super, z minusów to niestety ciężkie a ogólnie przyjemniej gra się na lekkich instrumentach. Już ktoś pisał wyżej, że PRS są spoko i faktycznie w tym
  • Odpowiedz
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Sire S7 w wersji HSS? Tylko fajnie, jakbys mial okazje ogrania/sprawdzenia i zwrotu w razie problemow (np. Thonmann). Kupilem niedawno, dalem do regulacji i lutnik powiedzial, ze gryf jest fabrycznie spieprzony, wiec egzemplarz siedzi teraz na reklamacji.
  • Odpowiedz