@Rademedes: Zawsze mnie śmieszy ten obrazek z ruską propagandą, jakoby ZSRR było tak zaawansowane w wyścigu kosmicznym. Tak naprawdę USA znacznie wyprzedzało technologicznie ZSRR, a większość z tych podkreślanych osiągnięć typu "pierwszy człowiek w kosmosie czy pierwszy spacer kosmiczny" to osiągnięcia z kategorii "byliśmy pierwsi, bo Amerykanie tak łatwo nie wystawiali ludzi na ryzyko, u nas ludzi mnogo". Tak tak, ruscy jako pierwsi zabili psa w kosmosie, za ten wyczyn
@Dramcio: I jeszcze każde osiągnięcie ZSRR zostało powtórzone przez USA, więc nawet jesli nie byli pierwsi, to ich dogonili. Ruscy choćby się zesrali to nie potrafili wysłać ludzi na księżyc, chyba że w jedną stronę.
@Rademedes: @Dramcio prawda jest taka że ich pierwszy satelita nadawał przez dosłownie kilka chwil prosty sygnał, pies którego wysłali w kosmos zginął a ich kosmonauta szczał w gacie bo wylot opóźnił się o wiele godzin
byliśmy pierwsi, bo Amerykanie tak łatwo nie wystawiali ludzi na ryzyko, u nas ludzi mnogo
@Dramcio: xDDDDDDDDDDD Oj tak. Zupełne jak żona mojego kumpla która ryczała na dokumencie o budowie kanału Białomorsko-Bałtyckiego a kiedy jej powiedziałem że przy budowie Kanału Panamskiego też zginęły dziesiątki tysięcy ludzi, to chciała mnie rozszarpać bo jej do wizji świata nie pasowało xD
@Dramcio: @Rademedes Znaczy na początku faktycznie ZSRR miało pewne sukcesy. Pierwszy sztuczny satelita chociażby to zdecydowanie punkt dla Związku Radzieckiego. Tylko że wyścig kosmiczny nie był sprintem a maratonem. A umieszczenie człowieka na księżycu było najtrudniejsze w tym wszystkim. I przez to że USA zrobili to jako pierwsi i w sumie jako jedyni, wygrali wyścig kosmiczny. W sumie to nikt poza USA tego nie powtórzył, w sensie załogowej misji
Zawsze mnie śmieszy ten obrazek z ruską propagandą, jakoby ZSRR było tak zaawansowane w wyścigu kosmicznym. Tak naprawdę USA znacznie wyprzedzało technologicznie ZSRR, a większość z tych podkreślanych osiągnięć typu "pierwszy człowiek w kosmosie czy pierwszy spacer kosmiczny" to osiągnięcia z kategorii "byliśmy pierwsi, bo Amerykanie tak łatwo nie wystawiali ludzi na ryzyko, u nas ludzi mnogo".
Tak tak, ruscy jako pierwsi zabili psa w kosmosie, za ten wyczyn należy im się
większość z tych podkreślanych osiągnięć typu "pierwszy człowiek w kosmosie czy pierwszy spacer kosmiczny" to osiągnięcia z kategorii "byliśmy pierwsi, bo Amerykanie tak łatwo nie wystawiali ludzi na ryzyko, u nas ludzi mnogo".
@Dramcio: no widzisz na księżycu też "ruscy" byli by pierwsi bo już tam lądowali tylko nie chcieli ryzykować życiem załogi ( ͡°ᴥ͡°)
źródło: temp_file991167075056869505
Pobierzźródło: XlgYVVwKrewyalSe
PobierzTak tak, ruscy jako pierwsi zabili psa w kosmosie, za ten wyczyn
źródło: 4vjujbjcu11b1
Pobierz@Dramcio: xDDDDDDDDDDD Oj tak. Zupełne jak żona mojego kumpla która ryczała na dokumencie o budowie kanału Białomorsko-Bałtyckiego a kiedy jej powiedziałem że przy budowie Kanału Panamskiego też zginęły dziesiątki tysięcy ludzi, to chciała mnie rozszarpać bo jej do wizji świata nie pasowało xD
@Dramcio: no widzisz na księżycu też "ruscy" byli by pierwsi bo już tam lądowali tylko nie chcieli ryzykować życiem załogi ( ͡° ᴥ ͡°)