Ale się cieszę. Wyniosłem moje stare #nas #synology DS218Play do siostry (inne mieszkanie, inna miejscowość, inny powiat) i za pomocą utworzonego VPNa na routerze domowym zrobiłem z niego #backup podstawowego DS1522+ który stoi w domu. I mam 3-2-1 😁
@Viperer poradnika nie mam i też nie pomogę. Ja postawiłem na moim domowym routerze (Asus gt axe11000 ma taką opcję) i było to bajecznie proste, włącz, ustaw port i tyle. Plus na synology uruchomić klienta open vpn ale tam też proste, synology ma to wbudowane
@Ar_0: a czy takie otwieranie portów jest bezpieczne? Bo generalnie im dłużej zawsze o tym czytałem, to koncowo prędzej czy później mógłbym spodziewać się ataku. Jak to zrobić bezpiecznie? Nawet nie mówię o backupie, tylko o bezpiecznym łączeniu się z synology poza LANem (połączenie quick connect jest dla mnie za wolne).
@Ar_0 backup, o ile nie jest w ogóle przechowywany offline, powinien być *tylko* ściągany ( ͡°͜ʖ͡°)
Jak ktoś Ci się wbije na źródłowy system, gdzie masz też dane uwierzytelniające do systemu z backupami, to możesz się zdziwić jak trzeba bedzie coś odtwarzać po włamie ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@Ar_0 Masz jakiś poradnik albo podpowiedz, jak postawić VPN? Mam openWRT, ale zawsze jak mam coś z sieciami zrobić to nie ogarniam.
@siedze-na-antresoli na 218 tylko ściągam ale z wysłaniem z niego też nie ma problemu @MrAndy tak
@thority tak
@Issac tak bo u
@Viperer: Do VPNa jeżeli to nie jest przestarzały protokół (np. PPTP), jest to lepsze wyjście niż "gołe" wystawienie kiepsko napisanej usługi
Jak ktoś Ci się wbije na źródłowy system, gdzie masz też dane uwierzytelniające do systemu z backupami, to możesz się zdziwić jak trzeba bedzie coś odtwarzać po włamie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)