Wpis z mikrobloga

Ale się cieszę. Wyniosłem moje stare #nas #synology DS218Play do siostry (inne mieszkanie, inna miejscowość, inny powiat) i za pomocą utworzonego VPNa na routerze domowym zrobiłem z niego #backup podstawowego DS1522+ który stoi w domu. I mam 3-2-1 😁
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shackowany: 3 kopie, 2 nośniki, 1 dodatkowa lokalizacja

@Ar_0 Masz jakiś poradnik albo podpowiedz, jak postawić VPN? Mam openWRT, ale zawsze jak mam coś z sieciami zrobić to nie ogarniam.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 2
@Viperer poradnika nie mam i też nie pomogę. Ja postawiłem na moim domowym routerze (Asus gt axe11000 ma taką opcję) i było to bajecznie proste, włącz, ustaw port i tyle. Plus na synology uruchomić klienta open vpn ale tam też proste, synology ma to wbudowane

@siedze-na-antresoli na 218 tylko ściągam ale z wysłaniem z niego też nie ma problemu @MrAndy tak
@thority tak
@Issac tak bo u
  • Odpowiedz
@Ar_0: a czy takie otwieranie portów jest bezpieczne? Bo generalnie im dłużej zawsze o tym czytałem, to koncowo prędzej czy później mógłbym spodziewać się ataku. Jak to zrobić bezpiecznie? Nawet nie mówię o backupie, tylko o bezpiecznym łączeniu się z synology poza LANem (połączenie quick connect jest dla mnie za wolne).
  • Odpowiedz
a czy takie otwieranie portów jest bezpieczne?

@Viperer: Do VPNa jeżeli to nie jest przestarzały protokół (np. PPTP), jest to lepsze wyjście niż "gołe" wystawienie kiepsko napisanej usługi
  • Odpowiedz
@Ar_0 backup, o ile nie jest w ogóle przechowywany offline, powinien być *tylko* ściągany ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak ktoś Ci się wbije na źródłowy system, gdzie masz też dane uwierzytelniające do systemu z backupami, to możesz się zdziwić jak trzeba bedzie coś odtwarzać po włamie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz