Wpis z mikrobloga

Jaki jest cel pisania tutaj że w korporacjach programista jest poganiany w pracy i że musi dowieźć projekty albo określone taski na czas, biorąc jeszcze nadgodziny żeby zdążyć? Sorry ale jak ktoś nie potrafi przyspieszyć swojej pracy żeby nie trzeba było brać nadgodzin i nie potrafi się dostosować, bawi się w jakieś niepotrzebne optymalizacje kodu i jakiś durny CV Driven Development to gdzie tu jest problem? Droga wolna. Przecież nikt mu nie każe się męczyć w korpo. Jak ktoś taki mądry to niech dla przykładu spróbuje swoich sił jako freelancer. Mogę zagwarantować że wcale nie będzie łatwiej a obawiam się że trzeba będzie pracować 2x ciężej i 2x dłużej żeby zarabiać tyle samo co się zarabiało wcześniej. O ile w ogóle ktoś będzie w stanie sobie poradzić z pozyskiwaniem klientów a ci jeszcze będą płacić na czas. Jeszcze kilka lat temu jakoś mało kto pisał że w IT jest ciężko a teraz to tak wygląda jakby zmieniła się narracja...

#programista15k #programowanie #pracait #pracbaza
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daro1: nie zmieniła się narracja, tylko zmieniły się warunki pracy. Był rynek pracownika, więc firmy obchodziły się z programistami jak z jajkiem. Teraz na każde miejsce masz po minimum 100 chętnych osób, więc firmy dokręciły śrubę i każą programistom zapieprzać jak chomik w kołowrotku. A jak nie pasuje, to jest wielu chętnych na twoje miejsce.
  • Odpowiedz
@daro1: Też nie przepadam za tym słowem, ale chyba najlepiej pasuje. Sam nigdy nie miałem problemu z poganianiem w pracy, ale ostatnio realia się zmieniły i widzę to po sobie czy po znajomych. Zapytałem o liczbę firm bo byłem ciekawy czy napisałeś ten wpis mając 1-2 firmy czy więcej :)
  • Odpowiedz