Wpis z mikrobloga

W ramach wolnego czasu, zrobiłem sobie z takiej o to pompy - pompę :) do wody, którą mam doprowaszoną ze studni umiejscowioną 100 metrów dalej. Ciśnienie z niej było niewielkie (około 1 bara), w przeszłości miałem hydrofor do niej podłączony, teraz służy do podlewania trawnika i kwiatków.
Ciśnienie było noewielkie..., więc z jednej z dwóch pomp podłączyłem jedną, co skutkuje ciśnieniem ponad 3 bary. W pionie woda leci na ponad 100 meteów w górę xD

Ta srebrna pompa obok ma tylko 1.5 bara i jest do ciepłej jak i zimnej wody, więc ją jeszcze nie przerobiłem, a mam zamiar doprowadzić do noej z dwóch stron na teójniku zimną wodę, a przy odpływie zastosować trójnik jak da radę, a jeśli nie, to będą dwa wyjścia na np zraszacz trawnika.

Taka ciekawostka :-)

#hydraulika #dyi #zrobtosam #domowyogrod
masqar - W ramach wolnego czasu, zrobiłem sobie z takiej o to pompy - pompę :) do wod...

źródło: temp_file8015271048015635785

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masqar: Odnosząc się do tej wysokości lania wody to pamiętam jak na szkółce leśnej zapomnieliśmy wkręcić kilku zaślepek w miejsce zraszaczy, a załączyłismy już pompę. Pompa była konkretna, zalewało się ją druhą pompą 1.3Kw do odpalenia. Zakręcanie zaworów na żywca przy kilku metrowym gejzerze to coś pięknego, na szczęście to był koniec dnia i z 30 stopni.
  • Odpowiedz