Wpis z mikrobloga

@MajsterZeStoczni: śmiechy śmiechami, jak ja się budowałem to głównodowodzący na budowie majster mój teść jak robił wentylację w łazience, którą rurą pcv wyciągnął na poddasze i tam zostawił, a jak zaczęło wokół kratki w łazience brać wilgocią bo oczywiście wszystko się na zimnym poddaszu skraplało, to zadowolony z siebie owinął wystającą na górze rurę starym dywanem.

• Odpowiedz
@Stan_Przedzawalowy: no nie wiem, ludzie mają ściany ze styropianu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@nicspecjalnego:

Tak, styropian się pali, ale wersje stosowane w budownictwie są samogasnące, co oznacza, że po usunięciu źródła ognia przestają się palić. W wysokiej temperaturze topi się, a nie płonie, i nie podtrzymuje ognia. Dzięki dodatkowi uniepalniaczy, które są dodawane podczas produkcji, płyty styropianowe posiadają klasę reakcji na ogień E i
  • Odpowiedz
@nicspecjalnego: Styropian wbrew pozorom nie pali się wcale tak dobrze i potrzebuje konkretnego źródła ognia, taki materac może się zapalić nawet od iskry, można do zalać setkami litrów wody i ciągle się tli, wydziela takie opary że nawet po ugaszeniu ciężko się oddycha i jedyna możliwość żeby coś z nim zrobić to po kawałku wywalić na zewnątrz a to też trudne bo sprężyny i druty skutecznie uniemożliwiają wyjęcie go
  • Odpowiedz
@nicspecjalnego:Na początku roku gasiliśmy dom w którym ktoś poddasze ocieplił starymi materacami, gdyby był tam zwykły styropian to straty były by dużo mniejsze bo żeby tylko wejść na poddasze musieliśmy wlać tam cały samochód wody i do tego dochodzi jeszcze sterta śmieci na podwórku bo wszystkie zarzewie ognia się gasi albo wywala na zewnątrz. Więc z perspektywy strażaka bardzo odradzam. Mimo że minęło ponad pół roku mój nomex dalej śmierdzi
  • Odpowiedz