Wpis z mikrobloga

Potrzebuję solidnego laptopa poleasingowego do pracy biurowej (excel, wiele kart w przeglądarce). Budżet około 1500zł.
Po wstępnym rozeznaniu znalazłem coś takiego:

https://shoplet.pl/laptopy-lenovo/45810-laptop-lenovo-thinkpad-t14s-gen-1-ryzen-7-pro-4750u-16gb-256gb-ssd-full-hd-win11p-5905902014740.html

Będzie to dobry wybór? W podobnych cenach są z intelami 10/11 generacji, ale ludzie piszą, że ryzeny lepsze.
#laptopy #komputery #poleasingowy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ovdose: Jeżeli zależy Ci na niskim poborze prądu podczas pracy, to celuj właśnie tak jak kolega wyżej mówi, AMD od serii 4000 w górę. Intel zawsze będzie bardziej prądożerny. Ja mam nówkę L14 Gen 5 i trzyma naprawdę nieźle, no ale wiadomo, świeża bateria to i inne parametry. A co do baterii, jak będziesz pracować na Win10/11, to warto pobrać Lenovo Commercial Vantage, masz tam opcję inteligentnego ładowania które odcina
  • Odpowiedz
  • 0
@Foxing @supra107 ta seria L dużo się różni od T?

@Pawulonik_5mg mam kiepskie doświadczenia z lapkami hp. Jeśli chodzi o procesor to gdyby nie było dostępnych ryzenów 4xxx w tym budżecie to pewnie bym wziął jakiś t480 za połowę ceny

@vries no właśnie widzę teraz, że tam 16GB max, dziwne że tak mało, ale rzaczej mi wystarczy
  • Odpowiedz
ta seria L dużo się różni od T?

@ovdose: Przede wszystkim innymi materiałami. L to ta "gorsza" budżetowa więc masz same plastiki bez włókna węglowego, ale wg. mnie ten L14 Gen 5 mimo wszystko jest solidnie zbudowany, nadal lepiej niż typowe konsumenckie, no i nadal jest na metalowym stelażu. Różnice w specyfikacji są bardzo małe, np. największa różnica pomiędzy L14 Gen 5 a T14 Gen 5 to to, że jeden
  • Odpowiedz
@Foxing: No tragedia że tak bardzo nie chcą wstawiać zwykłej matrycy sRGB i pchają jakieś 45% NTSC nawet w kuźwa T14, a weź tu znajdź na polskim rynku model z tą matrycą sRGB. Ni mo, wszystkie to te wyblakłe. No ale przynajmniej rozdzielczość poprawna że Win11 musi się skalować na 150%.

No ale, przy tej generacji poszli po rozum do głowy i przywrócili sloty na RAM. Miejmy nadzieję że kitajce
  • Odpowiedz
- Znikomy skok wydajności względem 9 generacji

@Delintik: Gorzej, znikomy skok względem 8 generacji, a laptopy z 8 gen są znacznie tańsze. No i fakt istnienia Ryzenów zaorał wartość 10 gen Intela.
  • Odpowiedz
@Foxing: No fakt, teraz jak patrzę na testy w cinebenchach (single i multi core), to widzę że 8, 9 i 10 generacja to praktycznie to samo z bardzo małym skokiem wydajności, a dopiero od 11 widzać znaczący kop. Jeszcze 2 dni temu sam myślałem nad zakupem czegoś z i7 10750H, ale już wiem że sobie odpuszczę.
  • Odpowiedz