Wpis z mikrobloga

@Mruvek a to mi nawet takiego plastiku nie dali który by równo pasował do procka. Ot karton z jakąś tanią falowaną pianką, który zamykał się na ścisk. Nawet nie było podpisane że to CPU, można by pomyśleć że ktoś zabawke za 15 złoty z chin kupił.
  • Odpowiedz
@Mruvek: Ja zamawiałem dawno temu Xeona z aliexpressu to przyszedł nawet bez plastikowego pudełka, tylko zawinięty w folie bombelkową i zapakowany do koperty. Działa do dzisiaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ervin9216: tak samo xD 4 xeony spięte gumką recepturką i przekładkami z jakiegoś kawałka pianki zwiedziły pół świata i działają 24/7 do tej pory już ponad rok xD
  • Odpowiedz
@Mruvek: dziwny wybór procka. 9950x3d to taki ni pies ni wydra. Do grania 9800x3d lepszy bo ma 3d vcache na każdym rdzeniu, a do multitaskingu 9950x wydaje się lepszym wyborem.
Co Tobą kierowało że postawiłeś na 9950x3d?
  • Odpowiedz
@visez: ale 9950x3d jest lepszy w grach od 9800x3d i w multitaskingu od 9950x. Jedyną wadą może być wyższa cena. To w poprzedniej generacji tak było
  • Odpowiedz
@EazyYee1: w multitaskingu lepszy od 9950x?
W grach i tak w testach wyłączają rdzenie bez 3d vcache czyli wychodzi na to samo co 9800x3d
Brałbym gdyby był 3d vcache na każdym rdzeniu, a tak to nie rozumiem sensu tego procka
  • Odpowiedz
@visez: Jeśli chodzi o różnice między 9950x3d a 9950x to one teraz się różnią tylko 3d cachem. W poprzedniej generacji dodatkowy cache osłabiał odprowadzanie ciepła przez co 7950x3d miał niższe tdp niz 7950x. Teraz to są identyczne procesory różniące się tylko dodatkowym cachem. Czasem ten cache się przydaje i są niewielkie różnice na korzyść x3d, ale praktycznie nigdzie nie wypada słabiej.

Jeśli chodzi o różnice między 9800x3d a 9950x3d to
  • Odpowiedz
a do multitaskingu 9950x wydaje się lepszym wyborem.

@visez: Właśnie śledziłem temat, bo kupiłem 9950x do renderowania i tutaj choć raz intuicja mnie nie zawiodła. 9950x i 9950x3d są w tej materii niemal identyczne. Różnice wielkości błędu pomiarowego lub gęstości prądu XD a zaoszczędziłem ponad 700 zł.
Zaznaczę, co może niektórzy nie zrozumieją, że na nim nigdy żadna gra prawdopodobnie nie zostanie uruchomiona.
Jak ktoś gra to też te 7
  • Odpowiedz