Wpis z mikrobloga

Skutkiem dzisiejszego projektu, o ile przejdzie - mam nadzieję - będzie też zupełne przemodelowanie zakupów na rynku pierwotnym.

Skoro wszystkie oferty mają bezwzględnie lecieć do centralnej bazy - i to w czasie rzeczywistym - to szybko powstaną zupełnie darmowe agregaty absolutnie wszystkich ofert w kraju, a portale takie jak rynekpierwotny.pl stracą sens.

Ludzie będą sortować mieszkania jak na Allegro, po cenie XD w wybranych metrażach, zakreślając sobie na mapie lokalizacje.

Deweloperka będzie się piekliła, ale nie będzie miała wyjścia. Dojdzie do rzeczy straszliwej, bo będą musieli (uwaga jeśli jesteś deweloperem wstrzymaj oddech) konkurować przede wszystkim ceną.

A znam mój naród doskonale i wiem, że sortowanie po cenie będzie priorytetowym i absolutnie powszechnym wyborem XD

#nieruchomosci
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: nagle okaże się, że Mireczki ze świętego tagu sami napiszą całe analityki do danych cen nieruchomości. Nie będzie już jednej objawionej prawdy z jakiegoś portalu tylko każdy będzie mógł zrobić własną na prawdziwych danych a nie zmanipulowanych. Idzie ku dobremu to wszystko.
  • Odpowiedz
sortowanie po cenie będzie priorytetowym i absolutnie powszechnym wyborem

@mickpl: w wielu przypadkach sortowanie po cenie jest dobrym wyborem bo cena jest parametrem oczywistym, logicznym i jawnym na przykład na takim allegro czy olx a nie jakaś popularność czy od najlepszego

Ale tak czy siak - będzie nowa jakość.
  • Odpowiedz
@mickpl: nie czaję co taki rejestr zmieni. Dalej możesz podawać na stronie do rejestru 17k a jak coś schodzić z ceną przy negocjacji. Nie ma dwóch takich samych mieszkań. Nie ma dwóch takich samych lokalizacji. Cena to nie wszystko no chyba że szukasz mieszkania od drogi nad bramą garażowa, te są najtańsze.
  • Odpowiedz
@mickpl: nie wziąłeś pod uwagę jednej rzeczy. Deweloperzy to nie kretyni sprzedawcy na allegro którzy muszą zaniżać cenę bo to jedyna metoda sprzedaży/promocji jaką znają. Więc nie spanikują i lawinowo nie zaczną obniżać cen.
Druga rzecz jest taka, że filtrów i sortowań używa statystycznie 17% użytkowników :)
  • Odpowiedz
Ludzie będą sortować mieszkania jak na Allegro, po cenie XD w wybranych metrażach, zakreślając sobie na mapie lokalizacje.

@mickpl: W sumie to nie wiem, czemu to ma wzbudzać jakiekolwiek kontrowersje, bo dokładnie tak to wyglądało, kiedy ja kupowałem swoje mieszkanie w 2019.
  • Odpowiedz
@mickpl: wierzę w twój optymizm kolego, ale tak nie będzie gdyż zajdą zmiany geopolityczne na świecie i Polska jako kraj będzie najlepszym miejscem do życia (a już jest i teraz kwestia tego w którą stronę wajcha pójdzie), wtedy wejdą ludzie zza granicy :) i co wtedy się stanie? nie wiem ale się domyślam. Pozdrawiam i piona :)
  • Odpowiedz
@unlucky_ dopiero będzie jakość 😁
Biodegradowalne eko glazury, sedesy z PVC, czy np. elementy premium typu ściana z podwójnego gk pomiędzy sąsiadami. 🤣
  • Odpowiedz