Wpis z mikrobloga

@Zoriuszka: Kolejny refleksyjny socjalista, któremu kapitalizm zaczął przeszkadzać dopiero wtedy, gdy już się na nim dorobił. Teraz, pod płaszczykiem empatii, opowiada o redystrybucji i chwali interwencjonizm państwa... żeby przypadkiem ktoś inny nie mógł się wybić w podobny sposób.
  • Odpowiedz
  • 13
@Zoriuszka To nie tylko dorobienie się hajsu, ale wiek i życiowe doświadczenie oraz potrzeba stabilizacji. Jak masz rodzinę, to nie chcesz żyć w strachu, że Janusz zamknie zakład albo złamiesz nogę i wylądujesz pod mostem z dzećmi.
  • Odpowiedz
@Zoriuszka o tak byczku. Jako dzieciak byłem fanem Korwina, Berkowicza i Wiplera XDDD teraz jak już czegoś tam się dorobiłem w życiu, mam dzieci, wpadam w drugi próg podatkowy - uważam że Zandberg to jedyny sensowny kandydat. Ale to chyba właśnie przychodzi z wiekiem i z doświadczeniem życiowym, ze styknieciem się z ludzkimi tragediami i krzywdą. Wtedy jesteś w stanie spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa. Co ciekawe wśród moich znajomych
  • Odpowiedz
@baca1992: jak w Niemczech i Szwajcarii są wyższe podatki niż u nas XD co ty opowiadasz za bzdury, skąd czerpiesz źródła tych rewelacji? Od Sławomira Mentzena?
  • Odpowiedz
  • 36
@baca1992 dobra powoli,
1. Progi podatkowe tak nie działają. 60% podatek od 500 tyś nie oznacza że zabierają ci z tego 60%. Płacisz 60% od nadwyżki. To znaczy że jeżeli zarabiasz 510 tys to 60% wyliczane jest tylko z tych 10 tys. Reszta jest liczona według poprzednich progów. Polecam ci doczytać na własną rękę.
2. Potatek jest dochodowy nie przychodowy, oznacza to że wszystkie pieniądze które przeznaczysz na inwestycje firmowe wliczane
  • Odpowiedz
@Zoriuszka Podpisuje się pod tym. Jestem w takiej samej sytuacji. Kiedyś z przerażeniem patrzyłam na to, ile przede mną pracy, aby osiągnąć cokolwiek. Byłam wierna poglądom korwina. Krzyczałam "leave bogatych alone" samej nie mając nic. Po latach dorobiłam się i dziś doceniam szanse, z których udało mi się skorzystać. Chcę aby inni też takie szanse mieli. Chętnie się w podatkach dołożę do ich szczęścia
  • Odpowiedz
@Zoriuszka dlatego mówienie o tym, że samemu doszło się do sukcesu to głupota. Nie ma ludzi w 100% self-made. Nawet jak ktoś był sierota opuszczona przez rodziców to i tak, dom dziecka, edukacja, opieka zdrowotna - te rzeczy musiało zapewnić mu państwo.
  • Odpowiedz
@Zoriuszka: ja również im bogatszy i starszy, tym bardziej lewicowy. Na pewno wpływ na to ma większą ekspozycja na rodziców kolegów i koleżanek moich dzieci, kiedy widzę, jakie mają możliwości i że to jest niefair, bo nie potrzebujemy więcej wykopowych spierdoxów bez żadnej przyszłości.
A dwa że trzeba opodatkować najbogatszych o wiele wiele mocniej (btw: uważam że o wiele lepszym podatkiem od dochodowego jest katastra od całego majątku, wyższy VAT
  • Odpowiedz
Przecież on dobrze mówi. Lewaki płaczą o opodatkowywaniu bogaczy, tymczasem bogacz wg Zandberga ma 8k na rękę.

@Hatespinner: to jest taki sam konfiarski chochoł jak fur dojczland pisowców.
  • Odpowiedz
Mając zarobki rzędu nawet te 500 tys rocznie, co startując prawie od zera jest dużo i mało, i tak chcesz część tego wydać na mieszkanie / dom, samochód i jakieś inne rzeczy dla żony i dziecka a nadwyżkę często inwestujesz w swoją firmę. Jak zabierzesz takiemu człowiekowi 60% czyli zostanie mu nie 500 a 200 to po prostu nie rozwinie swojej firmy tak, żeby dać kolejne miejsca pracy

@baca1992: dobry
  • Odpowiedz
@Stid: To był skrót myślowy. Ale jak już rozmawiamy merytorycznie to tak wiem, że progi wliczane są od nadwyżki powyżej poprzedniego progu. Natomiast dzisiaj mamy 32% powyżej 120tys. Bodajże Zandberg mówił, że tych progów powinno być 5-6. Nie był w stanie nawet zadeklarować że te 50-60% to jest maksymalny próg. Jedynie co był w stanie wydusić z siebie to, że Stanowski będzie zadowolony bo będzie miał usługi państwowe na wysokim
  • Odpowiedz
@kiedystubylamaleucieklam: Nie musisz czekać aż zabiorą Ci to w podatkach. Możesz sama przekazać swoje pieniądze np..na fundację czy w inny sposób wesprzeć innych ludzi. Nawet powiem więcej. Będziesz mogła te wpłaty na fundację odliczyć sobie od podatku. Zachęcam do działania!
  • Odpowiedz
@wcfilmowe progi podatkowe ustawiane na sztywne kwoty przy systemie który zakłada inflację minimum 2,5% to wyciskarka do biedaków. I nie, to nie jest chochol - pamiętam dobrze tabelki lewicy z wyborów 2015 - gdyby wygrali i wprowadzili tak by stały do dzisiaj i bogolem byłby Przemek 10k xD dopóki nie zostanie opodatkowany majątek i zyski kapitałowe, niech ręka nikogo nawet nie swędzi do dotykania zysków z pracy. Zyski kapitałowe na start
  • Odpowiedz
@StdPtr: No i czego to dowodzi? Niemcy kraj w którym USA po wojnie wpakowalo mnóstwo kasy i są liderem Europy. Szwajcaria stoi na bankowości. Zachodzi ta sama zależność co u większości tu komentujących. W momencie gdy się już dorobili to faktycznie można płacić wyższe podatki ale jeśli mówimy o rozwoju to Europa rozwija się znacznie wolniej niż USA, Chiny i mnóstwo innych gospodarek. Takie Włochy czy Hiszpania praktycznie stoją lub
  • Odpowiedz