Wpis z mikrobloga

Wróciłem do giery po latach, wbiłem 34 ek'a i o mój boże, nie wiedziałem, że aż tak się stęskniłem za tą gierką.
Ale złapała mnie taka rozkmina, co by było jeśli Cipsoft by dawał tej grze więcej miłości? Mam wrażenie, że gameplayowo to jest chyba najlepsza wersja tibii ale mam też wrażenie, że jest w niej mniej "duszy" (albo ja po prostu nie mam już 12 lat). No i ta monetyzacja, to akurat jest okrutne - boosty, weapony do skillowania, poty czy jakieś rzeczy do domków które ułatwiają życie. Monetyzacja to jest totalnie rzecz której nie potrafię przełknąć, rozumiem jakby to były same ułatwiacze do gierki coś w stylu POE ale to co się tu dzieje jest grube a chyba najgorszy jest ten gold który jest bardzo łatwy do ogarnięcia na wczesnym etapie gry (po prostu sprzedając 25TC mamy dość prosty start) kiedyś, zbieranie każdego "giepeka" i sprzedaż śmieci które mobki upuszczały nadawało to jakiś niepowtarzalny klimat którego chyba żadnej gierce się przez lata nie udało podrobić, no może najbliżej był Albion ale ta gra to w sumie drugi etat.

Piękna była to gra, nie zapomnę jej nigdy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#tibia #przemysleniazdupy #mmorpg #mmo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@toord: czasami mnie bierze rozkmina aby wbić 100 lv. Marzenie z dzieciaka.
Wiem że teraz 100 lv lto jak kiedyś 40 [ grałem od 7.0 o ile kojarzę. Gdzieś koło patcha że summony zabierają połowę expa] no ale chciałoby się wbić i odfajkować.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rudz1elec: Dokładnie, spełniam te marzenie z czasów bycia gówniakiem. Mój maks to był 40 pal na świecie Celesta, kompletnie nie pamiętam jaka to była wersja, 7.9-8.1, coś koło tego. Ale nie ma co ukrywać, gierka uczyła życia.
  • Odpowiedz
@toord: lata wyrzeczen, poznawania expowisk. Tych gdzie mozna expowac bez UHow (czasy jak EK mogl uzywac UHy), ktore expowiska wychodzily na 0 z uhami,a gdzie byl waste. :D
A potem robienie planu z bratem i granie na zmiane XD A co kilka godzin jak zmiana przy kompie to raport o czym z kim sie gadalo. Tak aby ludize nie podejrzewali o acc sharing :D
  • Odpowiedz
@toord no jak wprowadzili bronie do treningu za hajs to myślałem że przeginka i splunięcie w twarz długoletnim graczom. A potem dorosłem i zdałem sobie sprawę że i tak cała topka była wybotowana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wszyscy i tak patrzą na starą Tibię przez różowe okulary bo już nikt nie pamięta że dosłownie setki godzin wolnego czasu spędzało się na skillowaniu, tylko po to żeby móc w ogóle zacząć expić (
  • Odpowiedz
@toord: zawsze tak było, że ludzie kupowali złoto za kasę. po prostu ceny się zmieniły. kiedyś było 5zł za 10k, a teraz jest 7 zł za 1kk. @Dalamar: zależy co rozumiesz przez "dobre" expowisko. dobrych expowisk jest masa, większość jest pusta, po prostu ludzie chcą iść tam gdzie jest największy exp na godzinę. ale takie myślenie doprowadza do tego, że traktujesz tą grę jak tyrkę a nie jak
  • Odpowiedz
@mamracjewieszotym: ja juz gram miesiac i zajebiscie sie bawie. To jest o wiele lepsza gra niz byla kilka lat temu. To umieranie jest wieszczone od wieeeelu lat, a dalej jest podobna liczba graczy (15-20k srednio w dzien), a sam Cipsoft zbiera kokosy, biorac pod uwage ile ich kosztuje utrzymanie serwerow i tworzenie aktualizacji do tak prostej gierki, a to ile teraz gracze wydaja na nia hajsu w porowananiu z takim
  • Odpowiedz
  • 0
@Dalamar: Masz 100% racji co do tego skillowania, run czy patrzenia przez pryzmat nostalgii - problem mam taki, że mam wrażenie, że tego "Core" tej gry już nie ma. Ale wiem, że czasy się zmieniają i muszą modernizować gierki żeby ludzie chcieli w te giery grać.

@mamracjewieszotym: No od lat widzę w peaku max 16k graczy nie ma co ukrywać ale juz tamte czasy nie wrócą. :'(
  • Odpowiedz
@toord: ogolnie z perspektywy gracza nie ma zadnej roznicy czy jest w peaku 30k jak 10 lat temu czy niecale 20k jak teraz. Serwery i tak maja limit graczy na 1000 osob lekko ponad tak jak zawsze
  • Odpowiedz
@toord: też tak myślałem że nie ma core, ale po prostu przesunął się trochę środek ciężkości. Kiedyś za MPA byś zrobił wszystko, teraz po prostu jest to early game item, a celem jest falcon plate a potem sanguine item.
Szczerze mówiąc to najwięcej funu miałem od 200 do 300 lvla (i ten 300 dalej był fajny po prostu nie miałem czasu na grę). Jakbym miał poświęcić choćby 5h wolnego czasu
  • Odpowiedz