Wpis z mikrobloga

Krótkie pytanie. Zawsze miałem monitory VA, a z IPS-ami to miałem do czynienia tylko z laptopami w pracy, u znajomych itp.
Niby VA smuży, ale szczerze to nie mam porównania, bo nie wiem jak to wygląda na IPS-ie. Może mając IPS bym zwrócił uwagę na wady monitorów VA.
Za to z tego co słyszałem to przy IPS-ach w nocy, przy czarnym tle, widoczne stają się podświetlenie ekranów na rogach monitorów. A że gram i oglądam filmy głównie w nocy to wolałem nie ryzykować.
Ktoś kto miał obydwa monitory, by się wypowiedział na ten temat? Który z nich bardziej mu odpowiadał?

#monitory #komputery
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Chrystus OLED. Ale na serio z dwóch to sam wybrałbym ips. Masz rację z tym czarnym... Może ;) bardziej bym powiedział że sam czarny jest szary zamiast naprawdę czarnego. OLED deklasuje wszystko i później każdy inny wygląda jak smiec
  • Odpowiedz
OLED deklasuje wszystko

@p4wl: Dopóki nie zacznie się wypalać. Albo dopóki nie zaczną zdychać LEDy. Nadal nie istnieje matryca idealna, i z dwojga złego wolałbym szarą czerń i krwawiące podświetlenie. Z resztą ta jest nadal tańsza. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@supra107: lol widze ze jeszcze nie zglebiles tematu jesli myslisz ze nie mozna miec rozkmin w temacie pozostalych tematow ktore wymieniles. chwyce sie klawiatur, toz to cale spolecznosci spuszczaja sie ktory przelacznik lepszy i jak zbudowac najlepsza klawiature swiata :> a tu skok zly a tu za glosna itd itp. jesli myslisz ze istnieje jakiekolwiek rozwiazanie bez wad (nie mowie juz nawet o klawiaturze) to mam dla ciebie zla wiadomosc
  • Odpowiedz
@supra107: czcza dyskusja. mam wrazenie ze nie korzystales z oleda i powtarzasz bajki z pierwszych generacji :) nie powtarzajac historii zaslyszanych w internecie: ile oledow Ci sie wypalilo, osobiscie? ja mam ich kilka. moj najstarszy oled zbliza sie do 5 lat i z tymi wszystkimi wbudowanymi technologiami: refreshami pixeli, dimmingiem/przesuwaniem statycznych obrazow nie ma ani sladu wypalenia.

osobiscie niczego innego nie tkne juz kijem, dla mnie zalety oleda przewyzszaja jego
  • Odpowiedz
@Chrystus: VA z niskim czasem reakcji nie smuży lub jest to bardzo ciężkie do zauważenia, a nadal ma znacznie lepszy kontrast
AOC AG275QXN VA za 900zł przykład takiego monitora - biel i czerń jest niesamowita
  • Odpowiedz
  • 0
@DeringeR: W końcu kupiłem 32 calowego z IPS. Z początku było ciężko, ale przywykłem. Ale brakuje mi tej czerni, ale też nie zawsze ta czerń mi potrzebna.
  • Odpowiedz