Krótkie pytanie. Zawsze miałem monitory VA, a z IPS-ami to miałem do czynienia tylko z laptopami w pracy, u znajomych itp. Niby VA smuży, ale szczerze to nie mam porównania, bo nie wiem jak to wygląda na IPS-ie. Może mając IPS bym zwrócił uwagę na wady monitorów VA. Za to z tego co słyszałem to przy IPS-ach w nocy, przy czarnym tle, widoczne stają się podświetlenie ekranów na rogach monitorów. A że gram i oglądam filmy głównie w nocy to wolałem nie ryzykować. Ktoś kto miał obydwa monitory, by się wypowiedział na ten temat? Który z nich bardziej mu odpowiadał?
@Chrystus OLED. Ale na serio z dwóch to sam wybrałbym ips. Masz rację z tym czarnym... Może ;) bardziej bym powiedział że sam czarny jest szary zamiast naprawdę czarnego. OLED deklasuje wszystko i później każdy inny wygląda jak smiec
@p4wl: Dopóki nie zacznie się wypalać. Albo dopóki nie zaczną zdychać LEDy. Nadal nie istnieje matryca idealna, i z dwojga złego wolałbym szarą czerń i krwawiące podświetlenie. Z resztą ta jest nadal tańsza. ( ͡°͜ʖ͡°)
@supra107: lol widze ze jeszcze nie zglebiles tematu jesli myslisz ze nie mozna miec rozkmin w temacie pozostalych tematow ktore wymieniles. chwyce sie klawiatur, toz to cale spolecznosci spuszczaja sie ktory przelacznik lepszy i jak zbudowac najlepsza klawiature swiata :> a tu skok zly a tu za glosna itd itp. jesli myslisz ze istnieje jakiekolwiek rozwiazanie bez wad (nie mowie juz nawet o klawiaturze) to mam dla ciebie zla wiadomosc
@supra107: czcza dyskusja. mam wrazenie ze nie korzystales z oleda i powtarzasz bajki z pierwszych generacji :) nie powtarzajac historii zaslyszanych w internecie: ile oledow Ci sie wypalilo, osobiscie? ja mam ich kilka. moj najstarszy oled zbliza sie do 5 lat i z tymi wszystkimi wbudowanymi technologiami: refreshami pixeli, dimmingiem/przesuwaniem statycznych obrazow nie ma ani sladu wypalenia.
osobiscie niczego innego nie tkne juz kijem, dla mnie zalety oleda przewyzszaja jego
@Chrystus: VA z niskim czasem reakcji nie smuży lub jest to bardzo ciężkie do zauważenia, a nadal ma znacznie lepszy kontrast AOC AG275QXN VA za 900zł przykład takiego monitora - biel i czerń jest niesamowita
@DeringeR: W końcu kupiłem 32 calowego z IPS. Z początku było ciężko, ale przywykłem. Ale brakuje mi tej czerni, ale też nie zawsze ta czerń mi potrzebna.
Jak powiedział, tak zrobił. Tusk, to najwybitniejszy polityk tysiąclecia. Nie zapraszam do dyskusji. 90 procent wykopu w pełni się z tym zgadza (ง͠°͟ل͜͡°)ง Niech żyja silna, wielka i bezpieczna polska! (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
Niby VA smuży, ale szczerze to nie mam porównania, bo nie wiem jak to wygląda na IPS-ie. Może mając IPS bym zwrócił uwagę na wady monitorów VA.
Za to z tego co słyszałem to przy IPS-ach w nocy, przy czarnym tle, widoczne stają się podświetlenie ekranów na rogach monitorów. A że gram i oglądam filmy głównie w nocy to wolałem nie ryzykować.
Ktoś kto miał obydwa monitory, by się wypowiedział na ten temat? Który z nich bardziej mu odpowiadał?
#monitory #komputery
@p4wl: Dopóki nie zacznie się wypalać. Albo dopóki nie zaczną zdychać LEDy. Nadal nie istnieje matryca idealna, i z dwojga złego wolałbym szarą czerń i krwawiące podświetlenie. Z resztą ta jest nadal tańsza. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
osobiscie niczego innego nie tkne juz kijem, dla mnie zalety oleda przewyzszaja jego
AOC AG275QXN VA za 900zł przykład takiego monitora - biel i czerń jest niesamowita