Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #kredythipoteczny Mirki pijcie z mną kompot. W tym miesiącu mija pierwszy rok spłaty kredytu! Oddałem jedynie tylko 37 000 zł mojemu hiszpańskiemu dobrodziejowi by mógł sobie rekompensować alternatywną ofertę z NBP (stopy procentowe), przy której zakłada, że przez 5 lat stopy się nie zmienią. Spłaciłem 15 000zł kapitalu, co daje że prawie 55% procent to odsetki. Mój hiszpański pan zarobił na mnie 22 000 zł. Fajnie nie? Mam nadzieję, że panu prezesowi smakuje moet za moje pieniądze. Choć takie działanie jest poprawne w sensie perspektywy rynku. Nie wydałem na konsumpcję 22 000zł, więc teoretycznie nie podwyższyłem inflacji. To tak naprawdę, zmienił się tylko właściciel moich pieniędzy. Choć teoretycznie może je spożytkować lepiej np: inwestycje to też również może tworzyć trochę inną "inflację" po przez spekulację . Ale hej banki są dobre a ludzie żli.

Możecie powiedzieć , przecież widziałeś co podpisujesz. Nawet dwa razy Ci to tłumaczyli. I tak owszem. Zgadzam się tym. Widziałem co podpisywałem. Ale to jak trzymanie głowy w paszczy lwa. Nie miałem wyboru.

Ostatnio się już przebąkiwuje by obniżać stopy procentowe (choć inflacja dalej wysoko), dalej nikt nie chce ruszyć banków i ich horendalnych zysków po prostu zwykłej lichwy (bo jak inaczej to nazwać). Ciekawe co banki zrobią z tymi rzeczywistymi pieniędzmi jak stopy spadną.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wydałem na konsumpcję 22 000zł, więc teoretycznie nie podwyższyłem inflacji.

@ShiroUmizake: Wziąłeś kredyt, a to w niewiele mniej niż 100% drukowane pieniądze. Tzn. pieniądze, które pojawiły się znikąd w obiegu. Tak, podwyższyłeś inflację, a dokładnie zdeprecjonowałeś pieniądza.
  • Odpowiedz
@ShiroUmizake: Oczywiście, że miałeś wybór: najem, kupno za gotówkę. Pretensje nie w stronę banków, tylko państwa które doprowadziło do p--------h cen nieruchomości preferencją podatkową (brak podatku od spadku, śmiesznej wysokości podatek od nieruchomości, podatek od najmu 8,5-12% podczas gdy opodatkowanie pracy dochodzi do 60%, a inwestycji finansowych to 19%), oraz do wysokiej inflacji wydawaniem kasy na socjal na prawo i lewo (m.in. na wakacje kredytowe)

• Odpowiedz
  • 0
@trx87: nadpłaty. nadpłaty.
@konsument W jaki sposób? te 22 000 zostały agregowane przez bank i w sumie nic nie musi już z nimi robić. @DeoLawson Argumentuj. Bo oprócz rezerwacji 50 000 przez bank i pewnych kosztów operacyjnych. To zysk dalej wynosi całkiem niezły.
@Kij_I_Sznur Spowalnia rozwój, agreguje majątek wśród tych którzy mają kapitał a to powoduje nierówności.
  • Odpowiedz
W jaki sposób? te 22 000 zostały agregowane przez bank i w sumie nic nie musi już z nimi robić.

@ShiroUmizake: Może je przeznaczyć, np. na podwyżki dla pracowników. Którzy mogą je dalej wydać. Patrz co się dzieje ze złotem - to nie metale szlachetne drożeją, to waluta tanieje. A tanieje, bo jest jej coraz więcej. Wejdzie w obieg i ceny dóbr niedrukowalnych będa musiały to skompensować.
  • Odpowiedz