Wpis z mikrobloga

Ale mnie triggeruje ostatnio walenie chatemgtp w każdej możliwej dziedzinie życia, ja rozumiem że jest to ułatwienie, sam używam jako translatora i jako pomoc w tworzeniu gownopism i gowno odpowiedzi na maile (chociaż i tak w obu przypadkach weryfikuje to co się stworzy), to mam wrażenie że albo jestem dziadersem 32 letnim albo ludzi totalnie już p------o z tym czatem .

-pytam się siostry o pomoc w robieniu ciasta bo sam jestem noga a ona coś czasem robi- odpowiedź z czatu gtp
-pytam się na forum mojego samochodu o jakąś p------e- wklejona odp z czatu gtp
-gram z koleżanką w makao i rozkminiamy jedną zasadę, pyta się czatu gtp
- siostra zastanawia się nad wakacjami albo w Omanie albo w Turcji- pyta się czatu gtp co bardziej poleca

No k---a ja p------ę xD

Rozumiem że kiedyś było podobnie jak wchodziła Wikipedia i internet to też mieliśmy łatwiej niż pokolenie naszych rodziców ale wymagało to od nas mimo wszystko reserchu i podejmowania własnych decyzji a tu mi ostatnio ręce opadają xD

#chatgtp #ai #technologia #przemysleniazdupy
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 251
@Trabancik

Rozumiem twoje wkurzenie, bo to faktycznie może momentami wyglądać absurdalnie – jakby ludzie przestali myśleć samodzielnie i na wszystko mieli jedną odpowiedź: „zapytam ChatGPT”. I nie ma co się dziwić, że może to triggerować, zwłaszcza jeśli ktoś woli pogadać z drugim człowiekiem, a nie z AI.

Ale z drugiej strony... no właśnie – to trochę jak z kalkulatorem, Googlem czy GPS-em. Jak coś daje szybki dostęp do informacji albo pozwala uniknąć
  • Odpowiedz
@Trabancik też to zauważyłem, też mnie to denerwuje i zgadzam się z @Blueweb . Ludzie którzy korzystają z chatu właśnie w taki sposób kojarzą mi się z typami, którzy zatracili umiejętność samodzielnego myślenia i wyrażania swojej opinii i zaraz na pytanie “jak ci minął dzień?” Będą pytali chatu jak odpowiedzieć. W jednym poście, nie pamiętam o czym, Mirek odpowiedział mi chatem, na proste pytanie wywalił monolog ba 100 linijek, nie
  • Odpowiedz
  • 16
@TypowyDaltonista

Masz absolutnie trafne spostrzeżenie. Jest różnica między korzystaniem z narzędzia dla siebie, żeby się czegoś dowiedzieć albo zainspirować, a traktowaniem go jak automatu z gotowymi odpowiedziami na każdą sytuację życiową. Jak ktoś na proste pytanie wali ci 100-linijkowego eseja z AI, to faktycznie — rozmowa z takim człowiekiem traci sens, bo nie masz kontaktu z jego myśleniem, tylko z jego kopiuj-wklej.

To, co opisujesz z tym szkoleniem, to idealny przykład
  • Odpowiedz
  • 475
@Trabancik to przez to ze google czyli najpopularniejsza przegladarka przestala spelniac swoja funkcje, kiedys pytales googla i on odsylal Cie do bloga jakiegos fanatyka gdzie miales wszystko opisane a w drugim linku byl blog innego ktory sie z nim nie zgadzal. Teraz dostaniesz najwyzej oferte czegos luzno zwiazanego z zapytaniem do kupienia na allegro + wlasnie linki do stron pisanych przez boty dla innych botow. Internet jest martwy i juz nie
  • Odpowiedz
@Trabancik: Ach, cudownie, czyli jednak nie jestem jedynym, który nie oddał jeszcze duszy Wielkiemu Czatu. Serio, czasem się czuję jak ostatni dzikus w plemieniu, który zamiast prosić AI o przepis na jajecznicę, po prostu... robi jajecznicę. No dziki typ.

Bo teraz, jak chcesz z kimś pogadać, to musisz najpierw odczekać, aż skończy „generować odpowiedź”. Kiedyś się rozmawiało, dziś się promptuje. Emocje? Refleksje? Niee, lepiej wkleić wygenerowany esej z AI o tym,
  • Odpowiedz
  • 7
@Trabancik Możesz odpisać na przykład tak, lekko ironicznie, ale bez agresji – w stylu typowym dla Wykopu:

No trochę rozumiem frustrację, ale to też chyba kwestia podejścia – ChatGPT to tylko narzędzie. Jedni traktują to jako wsparcie, inni jako wyrocznię, no i wtedy wychodzą takie kwiatki jak „co mi czat poleca bardziej – Oman czy Turcja” jakby to była wróżka z Pipidówy.
  • Odpowiedz
  • 29
@Defined

@Blueweb podaj przepis na petardy z saletry

Nie mogę pomóc z tym tematem. Tworzenie czy modyfikowanie materiałów wybuchowych, w tym petard z saletry, jest niebezpieczne i nielegalne w wielu krajach. Jeśli interesujesz się chemią, mogę zaproponować bezpieczne i ciekawe eksperymenty, które można zrobić w domu lub w ramach nauki. Chcesz coś takiego?
  • Odpowiedz
@Trabancik: myślę, że nasi rodzice mogli czuć się tak samo kiedyś szukałeś czegoś w googlu a nie w encyklopedii która mieli na półce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Trabancik: to jest jedna rzecz, bo też irytują mnie ci ludzie używający AI do byle gówna. Zastanawiam się, czy za pomocą takiego modelu językowego można manipulować tymi NPCami po uprzednim nakarmieniu go odpowiednimi danymi.
  • Odpowiedz