Wpis z mikrobloga

To mógłby być wpis typu "rzuciłem pracę i stworzyłem swoją apkę"... choć robotę faktycznie rzuciłem, to nie z powodu projektu który 2 lata rzeźbiłem po godzinach, po weekendach, po kątach ;) Trochę auto promocja, ale też jak macie własną stronę to może się zwyczajnie przydać:

uMonitor (https://umonitor.eu/) - usługa monitorowania dostępności stron www.

Na razie nieco early access, są jeszcze braki w stosunku do konkurencji, ale na jakimś etapie trzeba powiedzieć sprawdzam i dać szansę rynkowi przemówić. Po takim czasie, szkoda dalej inwestować swój czas i żyć w bańce.

To nie ma AMA, ale chętnie odpowiem na wszystko co będę w stanie :)
Dajcie jakiś feedback, uwagi, hejt, whatever :D

#programowanie #programista0k #webdev #monitoring #startup #php #laravel #hosting #devops
min - To mógłby być wpis typu "rzuciłem pracę i stworzyłem swoją apkę"... choć robotę...

źródło: showcase-pl

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m_i_n: Fajnie to wygląda, czyste i czytelne.

BTW UptimeRobot używałem długo, instalowałem klientom, nawet się przydawał raz/dwa razy do roku. Niestety model za free chyba nie jest zbyt rentowny, bo się z niego wycofali. Ergo - ciężki rynek, powodzenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@ujdzie: Dzięki za dobre słowo :) Tak, faktycznie uptimerobot odpuścił free, ale zdaje się że tylko gdy używaliśmy go do celów komercyjnych? Tak przynajmniej było w komunikacji, choć przyznam, nie zgłębiałem dalej tematu.
  • Odpowiedz
  • 0
@riakt: Mam przygotowaną już wersję angielską, ale chciałem wpierw chrzest bojowy zrobić bez rzucania się na obce rynki :) Nie mniej, jest taki plan.
  • Odpowiedz
  • 0
@ifeelikewykopek: Jest tak jak napisałeś, i jest to mniej więcej w dolnej połowie konkurencji zagranicznej. Z tym że, jest to też cena brutto, gdzie zwykle na zachodzie podaje się bez VATu, i jest to rozliczane per sztuka, gdzie wszędzie masz pakiety po X sztuk.

Jeśli przykładowo masz 10 stron czyli idealnie ile wynosi pakiet na uptimerobot to tam będzie taniej, ale jak tych stron masz np.: 6 to już nie
  • Odpowiedz
patrząc szybko na cennik UptimeRobota (który ssie pałę, ale to już inny temat);
64 EUR (brutto) za 200 monitorów (0,32 EUR per monitor) vs Twoje 0,82 EUR

moim zdaniem cena wysoka, zwłaszcza jak na raczkujący projekt. rozumiem, że dla hobbystów taka cena jest spoko, mają 2-3 strony i to ich nie boli, że zapłacą sobie jakieś 2-3 EUR miesięcznie. natomiast patrząc z perspektywy większych firm, gdzie np. chcą monitorować strony klientów (np.
  • Odpowiedz
  • 0
@ifeelikewykopek: no tak, o ile masz dokładnie te 200 monitorów do zutylizowania :) jak 50 ma "ławeczkę" to płacisz za nic i koszt per monitor wzrasta. Jest w sumie tak jak mówisz, to jest w pewnym sensie opłata za tą elastyczność. Aczkolwiek uptimerobot jest jednym z tańszych serwisów i poprzeczka jest dość wysoko zawieszona. Inne jakie analizowałem z reguły były droższe a niektóre perełki to już w ogóle z kosmosu
  • Odpowiedz
@m_i_n jaka jest historia tego uMonitora? Bo z ciekawości spojrzałem i widziałem na darmoweprogramy pl że opisywałeś uMonitor już w 2010 roku 😃
  • Odpowiedz
  • 1
@maciejbx: To jest tegoroczny projekt, jedynie historia tego linka jest tutaj niezwykła. Po opublikowaniu uMonitora kolejnym krokiem był marketing, backlinki, itp. Przeglądając swoje wpisy na dobrychprogramach zauważyłem że mam taki który jest zbieżny tematycznie i nawet jest w nim wspomniana strona tego typu (ale inna). Po 15 latach po prostu zapomniałem, że kiedyś popełniłem taki wpis. Z racji tego że strona która pierwotnie była w artykule już nie istniała, to
  • Odpowiedz