Aktywne Wpisy

auto_reply +8
Mam już dość tego, że znajomi i rodzina wykorzystują to, że nie umiem odmawiać. Jak nauczyliście się stawiać granice - np. przestać pożyczać pieniądze?

Umeraczyk +35
Dziwne, że przez cały okres edukacji nikt nie zainteresował się u mnie potencjalnym autyzmem l albo ADHD. Ja literalnie w środku lekcji z nudów budowałem z zeszytów forty i kłóciłem się z nauczycielką "Dlaczego mam go złożyć", albo robiłem wyścigi kolorowymi zatyczkami, po torze zrobionym z przyborów z piórnika i zeszytów po blacie ławki xD

Jestem zadłużony na 60k w chwilówkach, proszę o pomoc. Jestem na umowie zleceniu i zarabiam 4000 zł, na spłatę mogę miesięcznie przeznaczyć maksymalnie 2000 zł.
I dalej ktoś wymienia swoje zobowiązania w chwilówkach, gdzie 1/3 jest ratalna, a 2/3 płatne w kolejnym miesiącu, czyli na już. Czasem tam są jeszcze kredyty bankowe i jakieś zakupy odroczone (czyli w praktyce też chwilówki). Głowię się nad tym, jak do tego doszło. Jestem naprawdę ciekawa, jak można się tak zadłużyć? Nie chcę tam pisać pytań, bo nie chodzi mi o ocenianie tych ludzi. Rozumiem zjawisko pętli kredytowej, ale wciąż... to musiało być brane jedno po drugim. Gdzie są te pieniądze?
#dlugi #kiciochpyta #pieniadze #pytanie #pozyczka #przemyslenia