Wpis z mikrobloga

Czytam sobie ten artykuł https://flystore.pl/Klasy-dronow-od-A-do-Z-jak-bezpiecznie-i-legalnie-latac-w-2025-roku
i nie do końca rozumiem jedną rzecz w tablece na samym dole:
Klasa: C0, podkatergoria: A1, przykłady: DJI Mini 2 SE, DJI Mini 3/Mini 4 Pro (po zdjęciu naklejki)

O co chodzi z tym "po zdjęciu naklejki"?
Dodatkowo klaczego mini 3 pro jest w klasie C1?

#dji #drony
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@belu_p: Dzięki, przeczytałem. Jak tak się zastnanawiam to chyba najlepiej jest zmienić klasę na C1 (podobno przy nowych zamówieniach, naklejka jest już w opakowaniu), zrobić obowiązkowy kurs online i latać. Według mnie jedyne niedogodności klasy C1 to fakt, że nie można latać nad ludzmi - tzn jak przelecisz na paroma ludźmi to się nic nie stanie, ale ma to być nieintencjonalne z tego co rozumiem. Ale przynajmniej nie ma ogranicznie
  • Odpowiedz
@belu_p ten artykuł jest już nieaktualny, był pisany w grudniu 2023r gdy jeszcze klasy nie obowiązywały, więc można było zdjąć klasę C0 i wtedy dron nie miał żadnej klasy. Aktualnie po 1.01.2024 nie ma takiej możliwości. Można zamiast tego zmienić mu klasę z C0 na C1.
  • Odpowiedz
@Misiakufal: Z tego co czytam to najsensowniej chyba jest zmienić klasę z C0 -> C1 i o ile dobrze rozumiem, to po spełnieniu dodatkowych wymagań (kurs + egzamin A1/A3, włączone RemoteID) można latać do 120m AGL, tylko jeszcze nie do końca jestem pewny czy można latać w podkategorii A1 czy A3? Według mnie Mini4 pro z klasą C1 powinno być możliwe latanie w A1, czy się mylę?
  • Odpowiedz
@simia: W klasie C0 możesz latać do 120 metrów wysokości od miejsca startu. W klasie C1 możesz do 120m AGL. W praktyce będą np. w górach w C0 praktycznie nigdzie nie dolecisz, a w C1 możesz się poruszać w górę zbocza do wysokości 120m nad ziemią a nie miejsca startu.

Któryś mirek mi odpowiadał ostatnio, że zmienił klasę na C1 i w praktyce może podlecieć na 500m w pionie, czego
  • Odpowiedz